Uitzending
Reporter - De crisis van Wouter Bos

De crisis van Wouter Bos

Reporter

19-7-2009

| 1391 x bekeken | 0 reacties
8
De Nederlandsche Bank (DNB) was niet op de hoogte van het eerste reddingsplan voor Fortis dat de nationale banken en regeringen van België en Luxemburg had uitgedacht. Daardoor was minister Bos niet goed geïnformeerd toen hij op 28 september 2008 in Brussel de onderhandelingen in ging. “Ik denk dat DNB op dat moment ook nog niet alles wist. We hebben alles ter plekke zelf moeten verzinnen en beslissen”, aldus minister van Financiën Wouter Bos zondagavond in een reconstructie van de kredietcrisis door het KRO-programma Reporter.

Bos verklaart dat hij in het bewuste weekend naar Brussel vertrok ‘omdat we het niet vertrouwden’. “We wisten niet goed wat er gebeurde. We hadden allemaal gegevens over dat het niet goed ging bij Fortis en we wisten niet zeker of de Belgen dat ook voldoende doorhadden.”

De minister van Financiën is op verschillende momenten in de reconstructie kritisch op de rol van DNB. Hij zegt dat ‘wereldwijd toezichthouders onvoldoende inzicht hebben gehad in de risico’s die verbonden waren aan wat de banken op dat moment deden.’ Ook verklaart hij dat de toezichthouder bij de eerste kapitaalinjectie van ING niet had nagedacht over wat er zou moeten gebeuren als ING-topman Michel Tilmant naar huis zou worden gestuurd.

Bos verklaart in de uitzending dat hij overwogen heeft Tilmant al bij de eerste kapitaalinjectie naar huis te sturen. Hij zag daar toch vanaf omdat er geen vervanger voorhanden was. “Er was op dat moment binnen de bank en bij de Raad van Commissarissen en bij de toezichthouder niet over nagedacht wat er dan zou moeten gebeuren. Ik had niet iemand in mijn achterzak waarvan ik kon zeggen, ga jij die bank dan maar even leiden.” Drie maanden later, toen een tweede reddingsactie voor ING noodzakelijk bleek, trad Tilmant alsnog af en werd hij opgevolgd door oud-Philips topman Jan Hommen.

Deze uitzending van het programma Reporter met de titel De crisis van Wouter Bos is uitgezonden op zondag 19 juli door de KRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie