Uitzending
Reporter - Corporatie Maserati

Corporatie Maserati

Reporter

14-6-2009

| 3147 x bekeken | 0 reacties
7
Onregelmatigheden
Diverse misstanden bij de Amsterdamse corporatie Rochdale waren al in 2005 bekend bij het Ministerie van Volkshuisvesting (VROM). Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) dat toeziet op de financiële huishouding van de woningbouwcorporaties, stuurde vanaf dat jaar meerdere rapportages en memo’s aan het ministerie waarin op diverse onregelmatigheden werd gewezen. Dat blijkt uit de uitzending van KRO’s Reporter van 14 juni waarin uit deze vertrouwelijke stukken wordt geciteerd.

Jaarlijks bedrijfsfeest
Het CFV meldde aan het ministerie van VROM onder meer dat Rochdale directeur Möllenkamp zich een riant salaris en een dito pensioenregeling toebedeeld had. Ook wees de instantie op de ’niet-zakelijke’ aspecten van de transacties van Rochdale met vastgoedbedrijf Nawon uit Nieuwegein. En CFV waarschuwde in een rapportage aan VROM dat er bij de Rochdale directie sprake was van een ‘gebrek aan bescheidenheid en het niet onderkennen van grenzen’. Een opmerking die verwijst naar het jaarlijkse bedrijfsfeest dat de corporatie organiseerde. Reporter kreeg beelden van die feesten in handen en heeft ze in de uitzending van zondag verwerkt. Daarop is te zien hoe de van fraude en zelfverrijking verdachte directeur Möllenkamp zich vanuit het plafond van de partyzaal, in een tuigje aan een kabel, een met laserlampen verlicht podium op laat takelen. Dat het om begrotelijke feesten ging blijkt uit de videoregistraties waarop te zien is dat ze muzikaal worden opgeluisterd met optredens van bands en topartiesten als Marco Borsato, Paul de Leeuw, Andre Hazes, Blöf,de illusionist Hans Klok en Rob de Nijs.

Functioneren RvC "volstrekt onvoldoende"
Het functioneren van de Raad van Commissarissen van Rochdale kwalificeert het CFV in een rapportage uit 2005 ‘’volstrekt onvoldoende’’.
Jan van der Moolen, algemeen directeur van het CFV zegt in Reporter dat hij ,,zeer serieuze constateringen’’ heeft gedaan waarop hij ‘’zeker enig vervolg verwachtte.’’ Hij constateert dat dat ,,blijkbaar onvoldoende’’ is geweest maar verzucht dat ,,verder dan het doen van meldingen ging mijn bevoegdheid helaas niet.’’

Fraudeonderzoek
Het ministerie van VROM liet Reporter weten dat er naar aanleiding van de waarschuwingen van het Centraal Fonds Volkshuisvesting, onderzoek is gedaan door Inlichtingen en Opsporings Dienst (IOD) van het ministerie. Maar die dienst kon de ‘’vermeende misstanden op dat moment niet hard maken.’’ Pas in april jongstleden is de FIOD een fraudeonderzoek gestart. Reporter meldt ook dat de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale voor ruim een miljoen euro beslag heeft gelegd op de bezittingen van ex-directeur Möllenkamp.

Deze uitzending van het programma Reporter met de titel Corporatie Maserati is uitgezonden op zondag 14 juni door de KRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie