Uitzending
Reporter - De macht van de Majesteit

De macht van de Majesteit

Reporter

22-3-2009

| 1681 x bekeken | 1 reacties
8
Contacten met ministers
Beatrix oefent haar invloed vooral uit via haar contacten met ministers en de minister-president. De laatste ziet ze iedere maandagmiddag. De ministers spreekt ze gemiddeld zo’n twee keer per jaar. De gesprekken zijn vertrouwelijk, de inhoud geheim.

Het geheim van Noordeinde
Maar het geheim van Noordeinde lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. In Reporter (22 maart a.s.) klappen een paar oud-ministers uit de school. Hans Alders, Ben Bot, Pieter Kooijmans en anderen spreken openhartig over hun gesprekken met de koningin. Over wat zij vindt en wat zij daar mee deden.

Sprekers in de uitzending zijn:

Hans Alders
Geboren in 1952. Van 1989 - 1994 minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Daarna, van 1996 – 2007, Commissaris van de Koningin in Groningen. Sinds maart 2001 is Alders voorzitter van pensioenfonds PGGM. Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Pieter Baas
Geboren in 1944, nu gepensioneerd. Was hoogleraar systematische plantenanatomie en directeur van het Nationaal Herbarium. Liefhebber van koorzang, liefst Bach. Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Ben Bot
Geboren in 1937, geldt als de vlees geworden diplomaat. Van 2003 – 2007 minister van Buitenlandse Zaken. Daarvoor een leven lang actief in de diplomatieke dienst. Werkt nu bij Meines & Partners, een Haags lobbybureau. Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Bram Peper
Geboren in 1940, was van 1998 tot zijn aftreden in 2000 minister van Binnenlandse Zaken, was daarvoor burgemeester van Rotterdam, een functie die hij 16 jaar lang bekleedde. Van huis uit socioloog. Bracht het als voetballer ooit tot het Nederlands amateurelftal, het Nederlands jeugdelftal en het Nederlands studentenelftal. Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Henk Koning
Geboren in 1933, gevormd als belastinginspecteur, ging de politiek in waar hij het drie keer op rij schopte tot staatssecretaris. Van 1977 – 1981 in die functie op het ministerie van Binnenlandse Zaken, van 1982 – 1989 op Financiën. De kroon op het werk kwam in 1991 toen Koning President werd van de Algemene Rekenkamer. In 1999 opgevolgd door Saskia Stuiveling die die functie nog steeds vervult. Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau.

Pieter Kooijmans
Geboren in 1933, jurist, hoogleraar volkenrecht en mensenrechtenrapporteur voor de Verenigde Naties. Zet zijn eerste stappen in de politiek als staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het kabinet Den Uyl van 1973 – 1977. Maakt in 1993 een korte comeback (tot augustus 1994) als minister van Buitenlandse Zaken. Wordt later rechter bij het Internationaal Gerechtshof. Minister van Staat, Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

Deze uitzending van het programma Reporter met de titel De macht van de Majesteit is uitgezonden op zondag 22 maart door de KRO. Te gast waren Ben Bot, Bram Peper en Hans Alders.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!