Uitzending
Pauw & Witteman - 5-5-2009

5-5-2009

Pauw & Witteman

1719 x bekeken | 0 reacties
8
Gasten: Wim de Bie, Khadija Arib en Dion Bartels.

Dion Bartels
Eind vorig jaar kwam de grootste beleggingsfraude uit de geschiedenis aan het licht. Bernard Madoff bleek met een wijdverbreid pyramidespel bijna 65 miljard dollar te hebben kwijtgemaakt. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zou volgens het ANP in Nederland eenzelfde soort fraude op het spoor zijn. De AFM doet momenteel onderzoek naar tien grote beleggingsfraudezaken. Binnenkort wil ze naar buiten komen met de eerste zaak die draait om tientallen miljoenen euro's. De AFM wil nu nog niet zeggen om welke instellingen het gaat en hoe zij gefraudeerd hebben. Advocaat Dion Bartels roept de AFM op zo snel mogelijk de namen van de fraudeurs te noemen. Bartels wil de schade voor deelnemende beleggers beperken en potentiële beleggers waarschuwen.

Wim de Bie
Meneer Foppe, een van de alter-ego's van Wim de Bie, keert terug in het boek Meneer Foppe & de hele reutemeteut. De verlegen en naïeve man, met baardje, grote bril en soms een pet, was in Keek op de week altijd de pineut. Meneer Foppe is overigens nooit helemaal verdwenen. Hij dook af en toe nog op op het Bieslog. Naar de website van meneer Foppe. Tijdens de Nationale Herdenking gisteren in de Nieuwe Kerk hield Wim de Bie de 4-mei voordracht. Tijdens de oorlog woonde hij met zijn ouders in Den Haag. Hij kon vanaf het balkon zien hoe de Duitsers V2-raketten afvuurden op Engeland. De geallieerden probeerden de lanceerinstallaties uit te schakelen met hun bommenwerpers. En zo schuilde de 5-jarige De Bie met zijn ouders in de kelderkast "gevangen tussen het oorlogsgeweld van vriend en vijand." Bekijk of lees hier de volledige toespraak van Wim de Bie.

Khadija Arib
"Mijn moeder en ik waren vaker op straat dan thuis. We liepen alle winkels af (...) We vormden een bron van roddel. Mijn vader klaagde dat iedereen over ons praatte. Het ergst was wel dat mijn moeder en ik, als we moe waren, ook nog op een terrasje gingen zitten. Dat was alleen aan mannen voorbehouden." Dit is een passage uit Khadija Aribs autobiografie Couscous op zondag. Arib is dan vijftien jaar oud en nog maar net in Nederland herenigd met haar vader, een gastarbeider. De positie van Marokkaanse vrouwen is een belangrijk thema in het boek: "zij waren
analfabeet, kwamen nooit buiten en waren juridisch en economisch
totaal afhankelijk van hun man."
Arib was in de jaren '80 medeoprichter van de Marokkaanse Vrouwenvereniging Nederland. Ze werd in 1998 Tweede Kamerlid voor de PvdA.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 5 mei door de VARA en de NPS. Te gast waren Dion Bartels, Khadija Arib en Wim de Bie. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie