Uitzending
Pauw & Witteman - 26-11-2009

26-11-2009

Pauw & Witteman

1449 x bekeken | 0 reacties
5
Gasten: Henk van der Meyden, Theo Heuft, Guido van Woerkom, Inez Weski en Madeleine van Toorenburg.

ANWB-directeur over de kilometerheffing
De kilometerheffing houdt de gemoederen flink bezig. Minister Camiel Eurlings van Verkeer zegt dat het spitstarief er voorlopig niet komt en dat de invoering langzaam zal gaan. Zelfs bij de hoogste opbrengst van 300 miljoen euro per jaar gaan volgens hem de meeste automobilisten er nog op vooruit. ANWB-directeur Guido Woerkom gaat vanavond in op de discussie rond de kilometerheffing.

De ANWB is als belangenorganisatie een belangrijke partij voor het draagvlak in de samenleving voor het rekeningrijden. De ANWB heeft altijd gezegd dat de kosten voor de autorijder in het nieuwe systeem niet hoger mogen worden. Die kosten kunnen alleen berekend worden als de hoogte van het spitstarief bekend is. De ANWB dreigde dan ook de steun voor de kilometerheffing intrekken als de hoogte van het spitstarief niet openbaar wordt gemaakt. De minister zegt intussen in ‘een goed gesprek’ de ANWB gerust te hebben gesteld, de ANWB ontkent dit.

Debat over telefoontaps
De eerste helft van dit jaar werden er in Nederland 13.223 telefoons afgetapt. Dat is veel meer dan in de buurlanden. De Tweede Kamer vroeg vandaag opheldering over dit hoge aantal, waarop minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie besloot een onderzoek in te stellen naar de effectiviteit van de taps. De Kamer had al eerder verzocht het aantal geheime afluisteractiviteiten van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD te openbaren, maar die cijfers weigerden minister Eimert van Middelkoop (Defensie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) te geven.

Worden er in Nederland teveel telefoons getapt? Hierover gaan advocaat Inez Weski en Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) in debat.

Musical over Yab Yum in de maak
Na het boek Yab Yum komt er nu ook een musical over het bekende Amsterdamse bordeel. Theaterproducent Henk van der Meyden brengt in samenwerking met Theo Heuft, de voormalige eigenaar van de seksclub en schrijver van het boek, het stuk op de planken. Het is nog niet duidelijk wanneer de musical in première gaat.

Yab Yum was gevestigd aan het Singel in Amsterdam. In de loop van de tijd gingen criminelen uit de onderwereld de club steeds meer domineren. In 1999 deed Heuft het bordeel na schietincidenten en afpersingen van de hand en vorig jaar werden de deuren van de club op last van de gemeente definitief gesloten. Heuft (74) maakte onlangs bekend de seksclub opnieuw te willen openen.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op donderdag 26 november door de VARA en de NPS. Te gast waren Guido van Woerkom, Henk van der Meyden, Madeleine van Toorenburg, Theo Heuft en Inez Weski. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie