Uitzending
Pauw & Witteman - 25-11-2009

25-11-2009

Pauw & Witteman

1667 x bekeken | 0 reacties
7
Gasten: Jaap Kroon, Freek de Jonge, TerÔna Houben en Henk Eilander.

ComapatiŽnt 23 jaar lang bij bewustzijn
De 46-jarige Rom Houben uit het Belgische Zolder is wereldnieuws. Hij raakte 23 jaar geleden betrokken bij een zwaar verkeersongeval en lag in een coma, tenminste dat dachten de artsen. Drie jaar geleden ontdekte neuroloog Steven Laureys dat Houben leed aan het Locked-in Syndroom, een zeldzame aandoening waarbij het lijkt alsof de patiŽnt in coma ligt, maar in werkelijkheid volledig bij bewustzijn is.

TerÔna Houben vond een manier om met haar verlamde broer te communiceren. Met hulp van een fysiotherapeute kan Rom Houben zijn elleboog optillen en letters typen op een computer. Intussen is hij bezig aan een boek, waarin hij afgelopen 23 jaar beschrijft.

Klinisch neuropsycholoog Henk Eilander is verbonden aan het enige revalidatiecentrum voor coma-patiŽnten in Nederland.

Burgemeester Kroon over de Urker moord
De moord op de 14-jarige Dirk Post houdt Urk al een week in zijn greep. Duizenden mensen liepen gisteren met de stille tocht naar het gemeentehuis. De familie van Dirk liep voorop in de stoet, samen met burgemeester Jaap Kroon. In zijn toespraak riep Kroon op tot verdraagzaamheid en eenheid: ďAlleen samen kunnen we verder; kunnen we de angst omzetten in moed.Ē

Drie Urker jongens van 15, 13 en 12 jaar oud werden opgepakt, de jongste twee zijn intussen vrijgelaten. Volgens hun advocaat waren de drie verdachten samen met Dirk Post in het bos, toen de 15-jarige Jaap van der H. een mes openklapte. De andere twee jongens zouden zijn geschrokken en gingen ervandoor. Onderweg naar huis werden de jongens weer door Jaap ingehaald. Volgens de twee zat er bloed op zijn broek.

Freek de Jonge is 65
Freek de Jonge is 65 jaar geworden en viert dat met vier programmaís (Westernieland, Workum, Zaandam en Goes) over de cultuur van locaties uit zijn jeugd. Naast reportages en interviews hield De Jonge voor elke aflevering een conference die op de streek slaat. De serie eindigt met een show van vijf kwartier, die de VPRO op nieuwjaarsdag uitzendt. Daarin wordt de balans opgemaakt: hoe staan wij er cultureel voor in ons land? De kernvraag van De Jonge is hierbij: ĎBen ik nou gek of bent u zo dom?Ē.

Freek de Jonge zingt
Freek de Jonge zingt het nummer 'Ameland' onder begeleiding van de band Ocobar.

Extra video: Waar blijft Wilders?
Misschien wel de meest besproken politicus aan tafel bij Pauw & Witteman en tegelijkertijd de grote afwezige: Geert Wilders. Eindredacteur Herman Meijer verklaart waarom de populaire PVV-leider zo vaak onderwerp van gesprek is zonder zelf te gast te zijn.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op woensdag 25 november door de VARA en de NPS. Te gast waren Freek de Jonge en Herman Meijer. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!