Uitzending
Pauw & Witteman - 19-11-2009

19-11-2009

Pauw & Witteman

1797 x bekeken | 0 reacties
7
Gasten: Marianne Timmer, Jack de Vries en Marcel van Dam.

Jack de Vries
Vanavond kozen de Europese regeringsleiders hun eerste permanente voorzitter. Die eer viel te beurt aan de Belgische premier Herman van Rompuy. De post van Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid, een soort minister van Buitenlandse Zaken, zal worden bezet door de Britse Catherine Ashton. Zij is thans Europees Commissaris. Er deden weken lang verschillende namen de ronde voor de functie van EU-president. De naam van Jan-Peter Balkenende werd veel genoemd en dat leidde tot de nodige commotie in Den Haag. Nu het voorzitterschap naar Van Rompuy is gegaan, meent de oppositie dat Balkenende aan gezag heeft ingeboet. Jack de Vries, staatssecretaris van Defensie en daarvoor persoonlijk politiek adviseur van de premier, gaat vanavond in op de laatste ontwikkelingen.

De Joint Strike Fighter, het testvliegtuig althans, wordt goedkoper dan verwacht. Dat is welhaast een unicum, want de meeste defensieprojecten vallen steeds duurder uit. Ook het ministerie van Defensie moet bezuinigen om de begroting weer in balans te krijgen. Aan staatssecretaris Jack de Vries (CDA) de vraag waar hij geld kan missen

Marcel van Dam
De documentaire De Onrendabelen gaat over de groep mensen in Nederland die niet kan voldoen aan de eisen die de maatschappij stelt. Initiatiefnemer Marcel van Dam vindt dat de solidariteit met de zwakkeren – niet iedereen is even getalenteerd, slim en gehaaid – sterk is verminderd. Zij worden als ‘daders’ gezien, die de rest van de Nederlanders teveel belasting laat betalen. Van Dam wil met De Onrendabelen deze groep aan de rand van de samenleving een gezicht geven. Daarnaast is de documentaire een aanklacht tegen de huidige Nederlandse mentaliteit , die teveel op geld en rendement gericht zou zijn en te weinig op het welzijn van alle inwoners. De Onrendabelen is morgen om 20.25 te zien op Nederland 2. Ook in zijn biografie Niemandsland beschrijft van Dam hoe Nederland de laatste dertig jaar steeds meer is gaan streven naar welvaart. De ideologie dat we met zijn allen verantwoordelijk zijn voor elkaar is terzijde geschoven: Nederland is van niemand meer.

Marianne Timmer
Ze wilde voor de laatste keer schitteren op de Olympische Spelen en daarna afscheid nemen van de schaatssport. Maar voor Marianne Timmer kwam er afgelopen weekend tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen aan dat gedroomde afscheid een eind. De Chinese Jing Yu nam tijdens de race op de 500 meter de drievoudige Olympisch kampioene in haar val mee. Aanvankelijk werd gedacht dat het alleen om een scheurtje in de enkelband ging, maar in het ziekenhuis bleek Timmer's hielbeen op meerdere plaatsen gebroken te zijn. Voor dit soort blessures staat een herstelperiode van drie maanden: de Olympische Spelen in Vancouver zijn daardoor niet meer haalbaar. Timmer leek juist na twee moeizame seizoenen weer in Olympische vorm te komen. Tijdens de wereldbekerwedstrijden het weekend ervoor haalde ze op de 1.000 meter voor het eerst in bijna twee jaar weer eens een internationale medaille. In haar indrukwekkende loopbaan won Timmer naast de drie gouden Olympische medailles tien keer het nationaal sprintkampioenschap, twee gouden medailles op het wereldkampioenschap afstanden en werd ze in 2004 wereldkampioen sprint.

In deze uitzending van Pauw & Witteman waren Jack de Vries, Marcel van Dam en Marianne Timmer te gast. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman. Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman werd uitgezonden op donderdag 19 november door de VARA en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie