Uitzending
Pauw & Witteman - 22-1-2010

22-1-2010

Pauw & Witteman

2436 x bekeken | 0 reacties
5
Gasten: Cees Maas, Ronald Mulder, Gerard van Velde en Margriet Sitskoorn.

Oud-ING-topman Maas geeft falen toe
Cees Maas was van 1996 tot 2007 financieel topman bij ING. De bank/verzekeraar moest eind 2008 bij het ministerie van FinanciŽn aankloppen om steun toen de kredietcrisis hard toesloeg. ING had in de Verenigde Staten veel geld opgehaald via internetspaarrekeningen. Dat geld was vervolgens onder andere geÔnvesteerd in 'Alt-A' hypotheken. Toen de Amerikaanse huizenmarkt instortte, ging het aandeel ING op de beurs hard onderuit.

Ronald Mulder op de valreep naar Vancouver
De 23 jarige Ronald Mulder hoorde afgelopen maandag dat hij mee mag naar de Winterspelen in Vancouver. In eerste instantie had de schaatsbond geprobeerd een extra stayer mee te nemen voor de ploegenachtervolging. Maar toen de internationale schaatsunie daarmee niet akkoord ging, kreeg Mulder het startbewijs. Schaatsend voor de kleine APPM-ploeg werd hij vierde op de 500 meter tijdens het WK sprint. Daarmee bevestigde de Zwollenaar zijn uitstekende vorm. In december had Mulder in Calgary al het Nederlandse record verbeterd dat zes jaar op naam stond van Gerard van Velde, thans de coach van Mulder.

Geweld tegen hulpverleners
Zorgpersoneel dat bedreigd wordt zou daarvan aangifte moeten doen, maar uit angst gebeurt dat vaak niet. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV) Frans de Voeght wil zorgverleners stimuleren om wel aangfite te doen.

Margriet Sitskoorn over het zondige brein
In haar nieuwe boek Passies van het brein gaat Sitskoorn in "op de relatie tussen onze hersenen en onze zonden. (...) Sommigen drijven door hebzucht anderen de afgrond in. Anderen kunnen de verleiding van chocolade of seks niet weerstaan." Zo schrijft ze in haar voorwoord. De zeven hoofdzonden - hebzucht, afgunst, trots, luiheid, woede, lust en vraatzucht - hebben een eigen plek in het menselijk brein. Volgens Sitskoorn "zetten ze ons aan tot asociaal gedrag, maar ze hebben ook iets sociaals in zich." In haar boek beantwoordt ze de vraag waarom we aan onze zonden blijven toegeven.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 22 januari door de VARA en de NPS. Te gast waren Gerard van Velde, Margriet Sitskoorn, Cees Maas en Ronald Mulder. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee