Uitzending
Pauw & Witteman - 20-1-2010

20-1-2010

Pauw & Witteman

1936 x bekeken | 0 reacties
4
Gasten: Jean Mentens, Yasmine Allas, Peter R. de Vries en Peter Plasman.

Plasman en De Vries over proces Wilders
Vandaag begon het strafproces tegen Geert Wilders met een regiezitting in de rechtbank van Amsterdam. De officier van justitie en Wilders' advocaat Moszkowicz bespreken hoe het proces zal verlopen, bijvoorbeeld welke getuigen zullen worden gehoord. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Wilders van "het aanzetten tot haat en discriminatie tegen vooral moslims. En het het beledigen van moslims als groep". Aanklager Paul Velleman heeft een aanklacht van 21 pagina's opgesteld, inclusief een verzameling van Wilders' gewraakte uitspraken.

Peter Plasman is de advocaat van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.Moszkowicz wil B. oproepen als getuige en aantonen dat de islam een gevaarlijke religie is. Daarom volgt Plasman het proces tegen Wilders met veel interesse.

Peter R. de Vries snapt niet dat Moszkowicz de zaak heeft aangenomen.

Aanvankelijk wilde het OM Wilders niet vervolgen. Daar legden zijn tegenstanders zich niet bij neer. Ze gingen in beroep bij het Hof van Amsterdam dat vervolgens bepaalde dat het OM toch tot vervolging moest overgaan.

Yasmine Allas over haar nieuwe roman
Yasmine Allas is actrice en schrijfster van Somalische afkomst. In 1985 vluchtte zij uit SomaliŰ en twee jaar later kwam zij in Nederland terecht. Hier volgde ze een toneelopleiding en speelde ze bij een aantal acteergezelschappen. In 1998 verscheen haar eerste roman: Idil, een meisje, over een Somalisch meisje dat zich staande probeert te houden in de harde Somalische mannengemeenschap. Daarna volgden de romans De generaal met de zes vingers en De blauw kamer.

De nieuwste roman van Yasmine Allas, Een nagelaten verhaal, beschrijft een jonge vrouw die, op uitnodiging van een documentairemaker, na 23 jaar voor het eerst terugkeert naar haar geboorteland. Het wordt een emotioneel weerzien, wanneer blijkt dat het land is verwoest en er weinig meer van haar verleden te zien is. Ook wordt de vrouw gehinderd door de filmploeg, die erop uit is om iedere emotie vast te leggen.

Yasmine Allas schreef het boek naar aanleiding van een portret dat Paul Rosenm÷ller van haar maakte. Met hem en zijn cameraploeg ging ze terug naar SomaliŰ, waar ze sinds haar vlucht niet meer was geweest.

Jean Mentens terug uit Ha´ti
Journalist Jean Mentens zat in Ha´ti voor een landbouwproject van de Verenigde Naties. Hij legde het project op beeld vast en schreef erover voor een lokale krant. Mentens was nog in Ha´ti toen de aardbeving het land trof.

Het viel Mentens op dat veel vooroordelen ten aanzien van de Ha´tianen totaal niet bleken te kloppen. Het zijn juist warme mensen die erg hard werken. Wel zijn de Ha´tianen vreselijk arm, vooral door de corruptie van de elite, merkte Mentens.

Het landbouwproject waar Jean Mentens voor werkte, is een project van de Food and Agriculture Organization.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op woensdag 20 januari door de VARA en de NPS. Te gast waren Peter Plasman, Peter R. de Vries en Yasmine Allas. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen Úcht de beste aanbiedingen Bekijk nu!