Uitzending
Pauw & Witteman - 15-2-2013

15-2-2013

Pauw & Witteman

1338 x bekeken | 0 reacties
6
Gasten: Lodewijk Asscher, Govert Schilling, Freek de Jonge en Marc de Hond.

Lodewijk Asscher over de koers van de PvdA
Morgen verschijnt het onderzoeksrapport Van Waarde. Sociaal-democratie voor de 21ste eeuw van de Wiardi Beckman Stichting. Hierin wordt duidelijk welke koers de PvdA als partij de komende tijd wil varen. Zo streeft de partij naar een linkser sociaaleconomisch beleid, meer binding met de burger en een sterkere Europese positie. De vraag is of deze doelstellingen verenigbaar zijn met een kabinet dat flinke bezuinigingen aan het doorvoeren is.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher is vanavond bij Pauw & Witteman te gast over het PvdA-rapport. Hoe denkt de vicepremier over de verkorting van de werkeloosheidsuitkering? Wat is zijn standpunt op het gebied van bijvoorbeeld versoepeling van het ontslagrecht en pensioenen? Hoe denkt hij over de bezuinigingen op de kinderopvang? Hoe wil hij een linkser beleid uitvoeren in dit kabinet?

Marc de Hond over Pistorius die op zijn vriendin schoot
Tijdens de rechtszitting vandaag in Zuid-Afrika ontkende de paralympische atleet Oscar Pistorius zijn vriendin met voorbedachten rade te hebben vermoord. Pistorius, ook wel de 'Blade Runner' genoemd, werd gisteren opgepakt nadat hij zijn vriendin Reeve Steenkamp had dood geschoten. Hij had haar naar eigen zeggen voor een inbreker ingezien. Heel Zuid-Afrika is sindsdien in rep en roer.

Steenkamp was een FHM-model en daardoor een nationale bekendheid. Pistorius zou vier keer op haar hebben geschoten. De kogels troffen met name haar hoofd en haar armen. Ze overleed aan haar verwondingen. De politie verdenkt Pistorius echter van moord en wil niets zeggen over de toedracht ervan.

Govert Schilling over de ingeslagen meteoriet
Het Russische Oeralgebied is vandaag opgeschrikt door een meteoro´de die op vijftig kilometer in de lucht is ontploft en een schokgolf op de grond veroorzaakte. Meer dan zevenhonderd mensen raakte daarbij gewond. Drie slachtoffers verkeren in ernstige toestand.

De steen sloeg in bij de stad Tsjeljabinsk. Met maar liefst 54 duizend kilometer per uur raasde de meteoriet de atmosfeer binnen waar hij uiteen spatte en een meteorietenregen veroorzaakte. Stukken steen kwamen terecht in een dunbevolkt gebied. De meeste omstanders raakten gewond door glasscherven. Ten minste zes steden liepen schade op.

Volgens wetenschapsjournalist Govert Schilling is de inslag een zeer zeldzaam verschijnsel. Vanavond vertelt hij bij Pauw & Witteman over dit bijzondere fenomeen, nadat een paar uur voor de uitzending een astero´de rakelings langs de aarde is gevlogen. Houden beide gevallen met elkaar verband? Hoe groot is de kans dat dit opnieuw gebeurt?

Freek de Jonge over de toekomstige koning
Op 30 april aanstaande is het zover: koningin Beatrix staat de troon af aan haar zoon Willem Alexander. Ze heeft dan 33 jaar lang geregeerd. Beatrix werd op 30 april 1980 ingehuldigd als koninklijk staatshoofd. Zij nam daarbij de taak over van haar moeder Juliana, ze was toen 42 jaar oud.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 15 februari door de VARA en NTR. Te gast waren Lodewijk Asscher, Freek de Jonge, Marc de Hond en Govert Schilling. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie