Uitzending
Pauw & Witteman - 14-4-2010

14-4-2010

Pauw & Witteman

3153 x bekeken | 0 reacties
5
Gasten: Lucia de Berk, Stijn Franken en Femke Halsema.

Lucia de Berk
Vanochtend kwam een eind aan de lijdensweg van Lucia de Berk en was een van de grootste gerechtelijke dwalingen in Nederland een feit. Het gerechtshof in Arnhem sprak De Berk vrij van meervoudige moord en pogingen tot moord. De Berk werd in 2008 vrijgelaten. De Haagse verpleegkundige had toen al zes jaar vastgezeten voor de moord op verschillende patiŽnten.

Een aantal wetenschappers en bezorgde burgers, aangevoerd door Metta de Noo en Ton Derksen, verdiepte zich sinds 2005 in deze zaak. Zij toonden overtuigend aan dat de onderzoeksmethoden van jusititie niet deugden. Uiteindelijk bogen verschillende onderzoekscommissies en ook de Hoge Raad zich over de zaak.

Volgens experts die de sterfgevallen vervolgens hebben onderzocht, was het overlijden van de betreffende patiŽnten achteraf medisch goed te verklaren. De deskundigen vonden geen aanwijzingen dat De Berk strafbare feiten zou hebben gepleegd. Naar aanleiding van deze uitkomsten eiste het Openbaar Ministerie in maart vrijspraak tegen De Berk.

Vanavond doet Lucia de Berk bij Pauw & Witteman haar verhaal. Ook haar advocaat Stijn Franken is te gast.

Lucia de Berk vertelt onder meer over haar voorarrest en het verloop van de rechtszaak.

Stijn Franken
Lucia de Berk en haar advocaat Stijn Franken gaan onder meer in op de veroordeling van De Berk in hoger beroep en haar uiteindelijke vrijspraak.

Femke Halsema
Femke Halsema, fractievoorzitter van GroenLinks, won gisteren de Thorbeckeprijs vanwege haar politieke welsprekendheid. Oud-kamervoorzitter en juryvoorzitter Frans Weisglas overhandigde de prijs aan Halsema in de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer. Eerder wonnen onder anderen Frits Bolkestein en Hans van Mierlo de Thorbeckeprijs.

"Met een mix van vaak gespeelde boosheid, creativiteit en werkelijke charme weet zij tegenstanders in een debat in de hoek te drijven. Maar zij kan het ook opbrengen om af en toe haar ongelijk uit te spreken en haar eigen rol en positie te relativerenĒ, aldus het juryrapport.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op woensdag 14 april door de VARA en de NPS. Te gast waren Femke Halsema, Stijn Franken en Lucia de Berk. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie