Uitzending
Op1 - 25 april 2020

25 april 2020

Op1

25-4-2020

| 1120 x bekeken | 0 reacties
6
Koningsdag vieren we dit jaar thuis, maar wel met hulp van bekende en minder bekende landgenoten. Op koningsdagthuis.nl is te zien wie allemaal helpen om de dag feestelijk door te komen, waaronder astronaut Andrť Kuipers, en HHB-winnaar Anna Yilmaz. Zij leggen uit wat ze gaan doen, en hoe bijzonder Koningsdag voor hen is.

Het aantal bezette IC-bedden zakte gisteren onder de 1000. Hoopvol natuurlijk, maar ondertussen neemt de druk op revalidatieklinieken toe. Ferrie Harberts is revalidatiearts bij Basalt in Den Haag en denkt dat het daar nu pas echt begint. Hij vertelt over de situatie in de revalidatiekliniek.

Hasselt is de zwaarst getroffen gemeente in Noord-Nederland tijdens de coronacrisis. Wat doet dat met een stad en haar inwoners? RTV Oost maakte de documentaire STEUN, om te laten zien hoe Hasselt vecht tegen het virus. Documentairemaker DaniŽl Godinho Viega vertelt erover, samen met Lyanne Schroten en Jan Palland, zij verloren beide hun moeder door het coronavirus.

Nu de piek op de IC's achter de rug lijkt en het maatschappelijk ongenoegen over de lockdown hier en daar zichtbaar wordt, neemt het ongemak omtrent de grote macht van een klein groepje medici toe. Ook bij het Outbreak Management Team zelf. Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans vertelt hoe zij de toekomstige samenwerking voor zich ziet. En hoe pakken in het oog springende landen als BelgiŽ, Zweden en de Verenigde Staten dat aan?

Alleen bedrijven die sociaal en duurzaam zijn moeten financiŽle steun krijgen van de overheid. Dat schrijven Marcia Luyten en Jeroen Smit vandaag in de Volkskrant. Toen ze het schreven, wisten ze nog niet dat Wopke Hoekstra KLM te hulp zou schieten met miljarden aan belastinggeld. Martin Visser zegt dat bedrijven wel andere zaken aan hun hoofd hebben tijdens de crisis. Volgens hem is het een slecht idee om ze achteraf 'langs de deuglat leggen'. Ze zijn te gast.

In deze uitzending van Op1 waren Andrť Kuipers, Jeroen Smit en Marcia Luyten te gast. De presentatie was in handen van Carrie ten Napel, Charles Groenhuijsen, Erik Dijkstra, Sophie Hilbrand, Giovanca Desire Ostiana, Sander Schimmelpenninck, Tijs van den Brink, Willemijn Veenhoven, Welmoed Sijtsma, Hugo Logtenberg, Fidan Ekiz en Jeroen Pauw. Deze uitzending van het programma Op1 met de titel 25 april 2020 werd uitgezonden op zaterdag 25 april door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie