Uitzending
NTR podium - Nieuwe meesters

Nieuwe meesters

NTR podium

24-2-2013

| 1758 x bekeken | 0 reacties
7
De documentaire Nieuwe Meesters van Jaap van Eyck over de Jong Talent Opleiding van het Conservatorium van Amsterdam, en een optreden van en interview met blokfluitist Erik Bosgraaf.

Hoe ga je om met een kind met een exceptioneel talent? Om die vraag draait Nieuwe Meesters, een documentaire van Jaap van Eyck over de Jong Talentopleiding van het Conservatorium van Amsterdam.

De film volgt de vier kinderen tijdens optredens, repetities en hun lessen op het Conservatorium. Maar ook hun ouders en docenten komen aan het woord. Een kind op een hysterische manier pushen werkt niet, daar is iedereen het over eens. Maar, zo blijkt, een bijzonder talent op een verantwoordelijke manier in goede banen leiden gaat niet vanzelf.

De 11-jarige pianist Carter Muller zit al in de tweede klas van de het Gymnasium, de basisschool was veel te makkelijk voor hem. Zijn huiswerk combineert hij met drie uur piano spelen per dag, in juni won hij de talentenjacht van het Concertgebouw. Geen gewoon jongetje dus, maar een hoogbegaafd kind.

Daar tegenover staat het verhaal van de jonge saxofonist Gideon Tazelaar. Een enorm talent, maar op de middelbare school ging het niet. Na lang overleg met zijn ouders stemde de leerplichtambtenaar er in toe dat Gideon zijn middelbare school niet hoeft af te maken en direct, amper 15 jaar oud, aan zijn bachelor opleiding op het Conservatorium op mocht beginnen.

Andere leerlingen die centraal staan zijn jazzdrummer Kick Woudstra (13) en de 15-jarige Mayu Konoye, leerlinge bij de befaamde viooldocente Coosje Wijzenbeek.

Deze uitzending van het programma NTR podium met de titel Nieuwe meesters is uitgezonden op zondag 24 februari door NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie