Uitzending
NTR podium - De intimiteit van het strijkkwartet

De intimiteit van het strijkkwartet

NTR podium

31-3-2013

| 1047 x bekeken | 0 reacties
6
NTR PODIUM is vandaag gewijd aan kamermuziek. Met een reportage over het Matangi Kwartet dat een preview bezoekt van de film A Late Quartet, die vertelt over het wel en wee van een beroemd New Yorks strijkkwartet. Daarna de film Sitka, een wereld vol muziek, over het kamermuziekfestival in een klein visserplaatsje in Alaska.

De film A Late Quartet met hoofdrollen voor o.a. Philip Seymour Hofman en Christopher Walken gaat over een beroemd imaginair strijkkwartet, The Fugue. Wanneer bij een van de leden de ziekte van Parkinson wordt geconstateerd is de toekomst van de groep ineens onzeker. Het Matangi Kwartet ging naar de film en geeft na afloop commentaar. Ook spelen zij delen uit het strijkkwartet nr. 14, opus 131 van Beethoven, dat in de film een grote rol speelt.

Vervolgens de documentaire Sitka, een wereld vol muziek van regisseur Gijs Besseling. In het afgelegen vissersdorp Sitka, Alaska, worden eens per jaar de oud leerlingen van de beroemde violist Jascha Heifetz en cellist Gregor Piatigorsky verwelkomd. Na een veertig jaar lange traditie spelen de bevriende musici Christiaan Bor en Godfried Hoogeveen voor de laatste keer samen op het “Sitka Summer Music Festival”. Aan de hand van de herinneringen van deze musici ontstaat het verhaal over kamermuziek, hechte vriendschap en vergankelijkheid.

Deze uitzending van het programma NTR podium met de titel De intimiteit van het strijkkwartet is uitgezonden op zondag 31 maart door NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie