Uitzending
NTR podium - De Schotse trots van James MacMillan

De Schotse trots van James MacMillan

NTR podium

17-2-2013

| 1335 x bekeken | 0 reacties
6
Hoe krijgen FC Celtic, Schotse volksmuziek en het katholieke geloof een plek in de muziek van componist James MacMillan? Presentator Hans Haffmans reist samen met MacMillan langs zijn inspiratiebronnen.

In deze aflevering van NTR Podium gaat presentator Hans Haffmans op bezoek bij de Schotse componist James MacMillan (1958). MacMillan componeert met evenveel gemak kerkelijke muziek voor de paus, als muziek voor zijn favoriete voetbalclub Celtic, als een vioolconcert voor sterviolist Vadim Repin.

Hij woont en werkt niet alleen in Schotland, het is ook een grote inspiratiebron voor zijn composities. In het bijzonder is dit te horen in het ‘Eerste vioolconcert’, dat hij schreef op verzoek van de vermaarde violist Vadim Repin. Vorig jaar werd dit concert voor het eerst uitgevoerd in Nederland met MacMillan zelf op de bok. Het concert staat bol van verwijzingen naar Schotse tradities en cultuur, maar refereert ook aan jeugdherinneringen van de componist.

MacMillan neemt Hans Haffmans mee op een reis door zijn Schotland. Samen bekijken ze een spannende voetbalwedstrijd van Celtic, gaan ze naar de mijnstreek waar MacMillan geboren werd en bezoeken ze een Schotse pub waar muzikanten jammen. Ook gaat Haffmans mee naar een kerkdienst. Als MacMillan niet op tournee is, is hij ‘s zondags te vinden in zijn parochie, in een van de armste buurten van Glasgow. Speciaal voor de kerkbezoekers schrijft hij eenvoudige muziek en dirigeert hij het kerkkoor.

Deze uitzending van het programma NTR podium met de titel De Schotse trots van James MacMillan is uitgezonden op zondag 17 februari door NTR. De presentatie was in handen van Hans Haffmans.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie