26-2-2009
1728 x bekeken | 0 reacties
Terreurverdachte Wesam al D. tekent voor 25 jaar cel in VS
Zelf heeft hij altijd beweert onschuldig te zijn, maar nu gaat hij toch akkoord met 25 jaar cel. De Iraakse Nederlander Wesam al D. is veroordeeld voor de rol die hij gespeeld zou hebben bij een aanslag op Amerikaanse militairen in Irak in 2003. In 2007 heeft Nederland Al D. uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij wordt verdacht van het leggen van bermbommen in zijn geboortestad Fallujah. Zelf heeft hij dat nu bevestigd in een contract met de Amerikaanse justitie. In ruil voor ondertekening krijgt hij strafvermindering. Dat betekent 25 jaar celstraf in plaats van levenslang. Ook hoeft hij een boete van 250.000 dollar nu niet te betalen. Vanwege zijn Nederlanse nationaliteit mag hij de straf hoogstwaarschijnlijk in Nederland uitzitten. NOVA spreekt vanavond met zijn advocaat Victor Koppe.
Vaccin tegen kanker: preventie met risico's?
'Prik en bescherm!', is de slogan van de GGD-campagne die meisjes oproept zich te laten inenten tegen baarmoederhalskanker. Bezorgde ouders en instanties waarschuwen echter dat er aan vaccinatie ook risico's verbonden zijn. Vanaf september 2009 wordt de vaccinatie tegen het virus HPV, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Alle meisjes van 12 jaar worden dan gevaccineerd. Meisjes die tussen 1 januari 1993 en 1 september 1997 zijn geboren, worden in maart en april voor de eerste keer opgeroepen. Het doel van de vaccinatie is om de sterfte aan baarmoederhalskanker te halveren: van tweehonderd naar honderd per jaar. Ouder zijn echter bezorgd. Er zou nog weinig kennis zou zijn over de gevolgen voor de gezondheid op lange termijn. Ook de actie van enkele GGD's die een Ipod verloten onder meisjes die alle drie de benodigde prikken daadwerkelijk halen, leidt tot kritiek. Hebben de ouders gelijk? Is dit vaccin te snel en te weinig getoetst voor het nu landelijk wordt ingevoerd? En wegen 400.000 vaccinaties op tegen de honderd levens die per jaar - wellicht - gered worden? NOVA spreekt met Marina Conijn, manager van het Rijksvaccinatieprogramma
Terug naar het akkoord van Wassenaar
Bonden en werkgevers zijn druk aan het onderhandelen over maatregelen om de crisis te bestrijden. Minister Donner heeft al opgeroepen om de lonen te bevriezen. Tot nu toe lijken de partijen nog niet echt tot elkaar te komen. Bonden en werkgevers zijn druk aan het onderhandelen over maatregelen om de crisis te bestrijden. Terwijl Agnes Jongerius in de media haar ongegenoegen uit over onder meer de plannen met de pensioenfondsen van het kabinet roept Minister Donner de vakbonden op om looneisen te matigen. Sommigen denken dan ook met weemoed terug aan 1982 toen het roemruchte akkoord van Wassenaar werd gesloten. Werkgevers en werknemers spraken om de lonen te matigen in ruil voor werktijdverkorting; het symbool van ons poldermodel. Een aantal economen pleit nu voor een nieuw centraal akkoord, in de traditie van wassenaar. NOVA blikt terug op de totstandkoming van dat akkoord.
Deze uitzending van het programma NOVA is uitgezonden op donderdag 26 februari door de VARA en de NPS. Te gast was Victor Koppe.