Uitzending
NOVA - 10-10-2009

10-10-2009

NOVA

1438 x bekeken | 0 reacties
8
Angst om kinderen met hiv te adopteren
Een baby met hiv roept bij veel mensen een angstbeeld op. Maar is dat terecht? Adoptieorganisaties staan huiverig tegenover de adoptie van kinderen met hiv. Dat terwijl weeshuizen in Zuid-Afrika, Hati en in Oost-Europa vol zitten met seropositieve kinderen. En door de juiste medicatie is inmiddels goed te leven met hiv en ga je er niet meer aan dood. De door NOVA geportretteerde adoptiekinderen - een tweeling waarvan het jongetje, Mandlekosi, hiv heeft - is uniek: Wereldkinderen is de enige Nederlandse adoptie-organisatie met een vergunning voor Zuid-Afrika en als tijdens de medische screening blijkt dat het kind hiv-positief is, komt het niet in aanmerking voor adoptie.
Volgens Wereldkinderen is Zuid-Afrika zelf tegen de adoptie van kinderen met hiv. Maar de directrice van het weeshuis dat NOVA bezoekt bestrijdt dit. Zij probeert voor alle kinderen in het weeshuis eerst een gezin in Zuid-Afrika te vinden. Als dat niet lukt is buitenlandse adoptie zeker een mogelijkheid en ook toegestaan. Volgens sociaal werkster Susan Krawitz - zij runt een adoptiebureau - ligt het grootste obstakel vooral in de landen van de adoptieouders. Ook via internetsites worden adoptiegezinnen gezocht voor kinderen met HIV uit de hele wereld. In Amerika bestaan inmiddels diverse organisaties die het adopteren van een seropositief kind promoten. Jaarlijks worden daar naar schatting 150 kinderen met hiv geadopteerd. NOVA sprak in Nederland met twee families die het toch aandurfden om een kind met hiv te adopteren en ging naar Zuid-Afrika.

Deze uitzending van het programma NOVA is uitgezonden op zaterdag 10 oktober door de VARA, de NPS en de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee