Uitzending
NOVA - Het einde van DSB

Het einde van DSB

NOVA

12-10-2009

| 2442 x bekeken | 0 reacties
8
De DSB Bank staat onder curatele van De Nederlandsche Bank (DNB). De rechtbank in Amsterdam heeft de noodregeling van kracht verklaard.

Alle tegoeden van de DSB Bank worden bevroren. Klanten die spaargeld op een rekening bij DSB hebben staan, kunnen hier niet meer bij. Tot en met woensdag kan men nog wel pinnen bij andere banken, via de zogenaamde gastransacties. Hier geldt echter een maximum van 250 euro per dag.

Door de noodregeling treft zo’n 350.000 tot 400.000 klanten van DSB. Zij kunnen niet meer bij hun geld. Mocht DSB failliet gaan dan zijn tegoeden tot 100.000 euro gegarandeerd onder het depositogarantiestelsel.

Liquiditeit
In een persbericht laat DNB weten dat zij de noodregeling heeft aangevraagd “vanwege een grote uitstroom van liquiditeiten die het voortbestaan van DSB op korte termijn in gevaar bracht”. Daarnaast staat ook de solvabiliteit van de bank onder grote druk. In het vonnis van de rechtbank is te lezen dat sinds donderdagavond 1 oktober ruim 600 miljoen euro aan tegoeden is opgenomen door klanten van DSB.

Afgewezen
BNR Nieuwsradio meldde vandaag dat de rechtbank in Amsterdam in de nacht van zondag op maandag een verzoek van De Nederlandsche Bank om DSB onder curatele te plaatsen nog heeft afgewezen. De rechtbank oordeelde dat de financiële situatie van DSB zorgelijk is, maar voldoende liquide. Het tweede verzoek om de noodregeling van kracht te laten gaan diende maandagochtend en de rechter honoreerde nu wel het verzoek van De Nederlandsche Bank.

Gepakt
DSB-eigenaar Dirk Scheringa voelt zich “gepakt” door minister van Financiën Wouter Bos en DNB-president Nout Wellink. Dit zei hij tegen RTL Nieuws. Hij vindt de curatele waar DSB onder is gesteld “onbegrijpelijk” en “onterecht”. Scheringa zegt dat als er geen informatie was gelekt, er niets aan de hand was geweest.

Volgens minister Bos is de bank in de problemen gekomen door “het eigen beleid, weglopende klanten en onduidelijke communicatie”.

Onderzoek
Minister van Financiën Wouter Bos heeft tijdens een persconferentie gezegd dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de gang van zaken rond de DSB Bank. Daarnaast zullen de AFM en DNB onderzoek doen naar de rol van de (oud-)bestuurders van DSB. Onder hen is ook oud-minister Gerrit Zalm, nu topman bij ABN Amro.

Onrust
De berichtgeving van de Volkskrant en het Financieele Dagblad vandaag voedden de onrust rondom de financiële toestand van de DSB Bank. “Voortbestaan DSB aan zijden draad”, kopte de Volkskrant vandaag. De bank zou technisch failliet zijn.

Het Financieele Dagblad meldt dat een spoedverkoop van DSB is mislukt. Rabobank, ING, ABN Amro en Fortis Bank Nederland zouden een gezamenlijke overname van de bank hebben afgewezen uit vrees voor problemen met eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging).

De DSB Bank ligt al geruime tijd onder vuur omdat zij bij de verkoop van hypotheken niet voldoende rekening zou houden met de financiële draagkracht van haar klanten. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoekt de bank en legde twee keer eerder een boete op aan DSB.

Handelswijze
Eind september berichtte NOVA over de handelswijze van de bank van Dirk Scheringa. Drie oud-medewerkers vertelden over hun ervaringen bij de bank. Volgens hen probeert de bank, in ieder geval tot voor kort, systematisch zoveel en zo hoog mogelijke koopsompolissen te verkopen, zonder rekening te houden met de financiële draagkracht van de klant.

Oproep
Na de uitzending van NOVA deed de voorzitter van de Stichting Hypotheekleed, Pieter Lakeman, een oproep aan de klanten van DSB om hun geld van de bank te halen om zo een faillissement van de bank te veroorzaken.

NOVA wijdt vanavond de gehele uitzending aan de gebeurtenissen rondom de DSB Bank.

Deze uitzending van het programma NOVA met de titel Het einde van DSB is uitgezonden op maandag 12 oktober door de VARA, de NPS en de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie