Uitzending
Nieuwsuur - 30-1-2020

30-1-2020

Nieuwsuur

260 x bekeken | 0 reacties
6
Op weg naar een nieuw migratiepact
EU-commissaris Margaritis Schinas moet een nieuw Europees Migratiepact formuleren, een van de prioriteiten van de nieuwe commissie. De ambitie is om het migratiepact begin maart klaar te hebben, vr de EU-top die eind maart gepland staat. Het wordt nogal een krachttoer, want Schinas moet alle lidstaten op n lijn zien te krijgen en de onderlinge meningen en belangen lopen nogal uiteen. We spreken hem bij zijn bezoek aan premier Rutte vandaag.

Onderzoek naar voltooid leven
Hoeveel ouderen zijn gevoelsmatig klaar met hun leven en willen daarom graag euthanasie? En welke motieven hebben deze mensen? Vandaag presenteert de onderzoekscommissie-Van Wijngaarden het onderzoek naar mensen vanaf 55 jaar die uitzichtloos en ondraaglijk lijden zonder medische grondslag. Zij komen niet in aanmerking voor euthanasie, terwijl ze wel een doodswens hebben. Wat gaat het onderzoek veranderen? Binnen de coalitie heerst verdeeldheid. D66 is er groot voorstander van dat mensen die 'lijden aan het leven' stervenshulp krijgen. De ChristenUnie is daar juist resoluut tegen. In de studio gaan Kamerleden Pia Dijkstra (D66) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) met elkaar in debat.

De Conservatieven hebben voet tussen de deur in Noord-Engeland
Bij de parlementsverkiezingen eind vorig jaar wisten de Conservatieven van premier Johnson flink wat zetels te winnen in Noord-Engeland, waar van oudsher juist Labour het beter deed. Om het succes vast te houden, doen de nieuwgekozen Conservatieve politici uit die districten hun kiezers tal van handreikingen. Zo willen de Conservatieven bijvoorbeeld investeren in spoor- en luchtvaartverbindingen met het Zuiden. En dat lijkt goed te vallen, merkt Europa-correspondent Saskia Dekkers, die er ging kijken.

In deze uitzending van Nieuwsuur was Pia Dijkstra te gast. Saskia Dekkers deed in deze uitzending verslag voor Nieuwsuur. De presentatie was in handen van Marille Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op donderdag 30 januari door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie