Uitzending
Nieuwsuur - 28-1-2020

28-1-2020

Nieuwsuur

162 x bekeken | 0 reacties
6
'Deal van de eeuw' voor het Midden-Oosten?
President Donald Trump presenteert vandaag een vredesplan voor het Midden-Oosten, in aanwezigheid van de IsraŽlische premier Benjamin Netanyahu, die bij Trump op bezoek is. Maar de Palestijnen hebben het plan op voorhand al verworpen, omdat het vooral in het belang van IsraŽl zou zijn. Aan het plan is drie jaar gewerkt, onder anderen door Trumps schoonzoon Jared Kushner. Hoe nu verder met een oplossing voor het IsraŽlisch-Palestijns conflict? Onze correspondenten doen verslag.

Humanitair drama in Idlib
Het Syrische leger is begonnen met een nieuw offensief om de provincie Idlib, in het noordwesten van SyriŽ, in handen te krijgen. Idlib is het laatste toevluchtsoord voor SyriŽrs die op de vlucht zijn voor het regime van Assad. We sprekenmet de Syrische arts Zaher Sahloul, die regelmatig afreist naar SyriŽ. Hij noemt de humanitaire situatie er dramatisch.

Onderzoek naar het ontstaan van het universum
Nederland werkt samen met de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA aan een bijzonder project: met drie antennes van een Nederlands-Chinese radiotelescoop die om de maan cirkelt, wordt data verzameld afkomstig van een periode net na de oerknal. Voor de Nederlandse sterrenkundige Marc Klein Wolt is het een droom die uitkomt. Maar er zitten ook haken en ogen aan de samenwerking.

De presentatie was in handen van MariŽlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op dinsdag 28 januari door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie