Uitzending
Nieuwsuur - 23-1-2020

23-1-2020

Nieuwsuur

193 x bekeken | 0 reacties
6
Marinierskazerne wel of niet naar Vlissingen?
Staatssecretaris Visser van Defensie heeft in het kabinet voorgesteld om de marinierskazerne in Doorn niet naar Vlissingen te verhuizen. De kosten zouden te hoog zijn en te veel mariniers zouden een verhuizing zien als reden om op te stappen. De verhuizing van 1800 mariniers naar Vlissingen sleept al jaren. In 2012 besloot minister Hillen van Defensie dat de elitetroepen van Doorn naar Zeeland zouden gaan. Daar kwam veel kritiek op. Maar het besluit om van de verhuizing af te zien, is afgelopen vrijdag in de ministerraad op het laatste moment geblokkeerd. Hoe dat zit, horen we vanavond van politiek duider Arjan Noorlander.

Misbruikrapport moet openbaar gemaakt
Het rapport van de Universiteit Utrecht over seksueel misbruik bij de Jehovah's Getuigen moet openbaar gemaakt worden. Met die beslissing verwerpt de Utrechtse rechtbank het verzoek van de geloofsgemeenschap om het onderzoeksrapport niet te publiceren. Die had het rapport al ingezien, en kwalificeert het als 'onjuist en onrechtmatig'. Te gast is vanavond hoogleraar Kees van den Bos, die het misbruikonderzoek leidde.

Amsterdam wil later schooladvies
In Amsterdam krijgen leerlingen met laagopgeleide ouders twee keer zo vaak een schooladvies onder de cito-score als leerlingen met hoogopgeleide ouders, blijkt uit een analyse uitgevoerd door Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS), een instituut van de gemeente Amsterdam. Net als onderwijsorganisaties pleit wethouder Marjolein Moorman voor het uitstellen van het middelbare schooladvies. Zij is vanavond te gast.

De presentatie was in handen van MariŽlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op donderdag 23 januari door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie