Uitzending
Nieuwsuur - 24-1-2020

24-1-2020

Nieuwsuur

392 x bekeken | 0 reacties
6
Nieuwe therapie voor suÔcidale patiŽnten
Al jaren wordt geprobeerd het aantal suÔcides terug te dringen, maar in de praktijk blijkt dat lastig. De meerderheid komt nooit met een behandeling in aanraking. En het aantal therapieŽn dat werkt is bovendien beperkt. Onderzoekers aan de Vrije Universiteit hebben voor het eerst depressieve, suÔcidale patiŽnten behandeld met een nieuwe, experimentele therapie. Die lijkt veel op EMDR, de oogbewegingstherapie die succesvol is gebleken bij de behandeling van trauma's. Inmiddels zijn de eerste resultaten binnen.

Controles en maatregelen tegen loden leidingen
In Nederland zijn bij zo'n 100.000 tot 200.000 oude woningen de loden leidingen nooit vervangen. Water uit die leidingen kan schadelijk zijn voor de gezondheid, met name voor baby's en jonge kinderen. Naar schatting van het RIVM lopen tienduizenden kinderen en duizenden zwangere vrouwen de kans dat ze te veel lood binnenkrijgen. Veel van de leidingen liggen in Amsterdam. Die gemeente pleit voor nieuwe wetgeving waarmee eigenaren gedwongen kunnen worden de loden leidingen te vervangen.

Daklozentour tegen vooroordelen
Michel Zevenhoven zwierf in de jaren 80 en 90 dakloos door Amsterdam. Hij was tien jaar lang verslaafd. Nu leidt hij namens het initiatief Amsterdam Underground mensen rond door de stad om hen wat te leren over het bestaan van daklozen. Wij gaan mee op ťťn van zijn tours.

De presentatie was in handen van MariŽlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op vrijdag 24 januari door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie