1-5-2008
2038 x bekeken | 0 reacties
Helpende Hollander Klaas Hoekstra ondersteunt oase in de woestijn van Israël
Israël is op dit moment een van de grootste brandhaarden ter wereld; het land leeft al vele jaren onder hoogspanning door de constante dreiging van oorlog en aanslagen. Regelmatig wordt de wereld opgeschrikt door het aanhoudende geweld, dat via de televisie onze huiskamers bereikt. Maar hoewel het ons bereikt en raakt, kunnen we ons moeilijk voorstellen hoe het moet zijn om midden in deze brandhaard te leven. Het scherm van de televisie vormt een veilige buffer tussen medeleven en angst. Wanneer deze buffer echter wegvalt, is het moeilijk om stil te blijven zitten.
Helpende Hollander Klaas Hoekstra kan hierover meepraten. Toen hij een aantal jaar geleden in Israël meewerkte aan de afbouw van een kindertehuis voor Palestijnse gehandicapten, bereikte de ellende opeens de drempel van zijn voordeur. Eenmaal terug in Nederland, kon hij dit maar moeilijk loslaten. Doordat hij inmiddels in de VUT zat , had hij genoeg tijd over om iets groots op poten te zetten. Hij richtte het ondernemersplatform van ‘Christenen voor Israël’ op, een platform waarmee een groep Nederlandse ondernemers verschillende projecten in Israël financiert en ‘knowhow’ levert aan deze initiatieven.
Een voorbeeld van een dergelijk initiatief is het project Sdebar (spreek uit: sede bar); een opvangtehuis voor (ex-)criminele jongeren, midden in de woestijn. Door de constante dreiging van oorlog en geweld leven veel jongeren in Israël in een voortdurend wantrouwen naar de wereld om hen heen. Hierdoor belanden velen van hen in een negatieve spiraal van drugs en criminaliteit en uiteindelijk in de gevangenis. Sdebar biedt het enige alternatief: een plek waar deze jongeren heen kunnen ‘vluchten’, een plek waar ze samen op een veilige manier een beroep kunnen leren en misschien nog belangrijker: waar ze leren lief te hebben.
In de mini-samenleving van Sdebar is ‘liefde’ namelijk nog een belangrijk begrip. Naast een aantal nieuwe ‘broers’, krijgen alle jongens bij binnenkomst bijvoorbeeld een puppy, een diertje dat naast zorg en aandacht vooral veel liefde vraagt. Door de zorg van deze jongeren voor hun eigen puppy komt er van binnenuit een veranderingsproces op gang. Klaas Hoekstra heeft het met zijn eigen ogen gezien: ‘Ik heb emotioneel beschadigde jongeren zonder zelfrespect zien veranderen in liefhebbende mensen met een onderlinge band.’
Nederland Helpt brengt deze week een bezoek aan Sdebar, om ook eens positieve berichten uit Israël in beeld te brengen. Klaas Hoekstra wordt beloond voor zijn inzet met een nominatie voor de Helpende Hollander Award. Hoewel hij zelf liever wil, dat de geplande bouw van een smederij voor de jongens door kan gaan..
Verder in Nederland Helpt voor de laatste week aandacht voor het EO Metterdaad-project voor blinden in Nepal. Mevrouw Singh heeft op eigen initiatief een opleidingsinstituut vanaf de grond opgebouwd tot een school waar zo'n 200 visueel gehandicapte leerlingen les krijgen. Deze week zien we hoe een van de leerlingen haar opleiding tot weefster heeft afgerond. Met haar opleiding en een microkrediet is ze nu in staat om zelf geld te verdienen voor haar onderhoudt. Carla van Weelie volgt haar thuiskomst en alle feestelijkheden hieromheen; het hele dorp is namelijk uitgelopen om te kijken hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat een blinde vrouw in staat is om te weven.
Deze uitzending van het programma Nederland helpt is uitgezonden op donderdag 1 mei door de EO.