Uitzending
Museumgasten - Joke Bruijs en Gerard Cox

Joke Bruijs en Gerard Cox

Museumgasten

8-3-2008

| 1492 x bekeken | 0 reacties
5
Museumgasten Joke Bruijs en Gerard Cox bekijken in de Kunsthal het aanbod van dit moment: meesterwerken uit De Gouden Eeuw. Bekijk deze aflevering Is de Kunsthal in Rotterdam wel een museum? Museumgasten Joke Bruijs en Gerard Cox vinden van wel. Hoewel De Kunsthal niet een eigen collectie heeft, is er toch het hele jaar genoeg prachtigs te zien. Zo is er altijd een foto-tentoonstelling, een tentoonstelling voor het hele gezin en een grote spetterende tentoonstelling. Deze keer trok de tentoonstelling 'Thuis in de Gouden Eeuw' de belangstelling. Schilderijen uit een Duitse privécollectie uit de zeventiende eeuw geven een mooi beeld van de smaak van de mensen uit die tijd. En wat er gemaakt werd.
Maar het gebouw van architect Rem Koolhaas valt niet bij de gasten in de smaak. Waar is de ingang toch? En de schuine hellingen zijn dodelijk voor dames met hoge hakken of mensen in een rolstoel…

Thuis in de Gouden Eeuw t/m 18 mei 2008
De Kunsthal presenteert met 'Thuis in de Gouden Eeuw' een nieuwe kijk op de zeventiende-eeuwse schilderkunst. Meer dan 160 schilderijen uit de omvangrijke collectie SØR Rusche laten zien dat het zeventiende-eeuwse kunstbedrijf een enorme productie kende. Alle soorten schilderkunst uit de Gouden Eeuw komen aan bod: portretten, landschappen, stillevens, historiestukken en genrestukken. De tentoonstelling bevat kleine meesterwerken die destijds tot het topsegment van de zeventiende-eeuwse kunstmarkt behoorden, zoals landschappen van Cornelis Poelenburch, portretten van Nicolaas Maes en schilderijen van David Teniers.

Het kunstbedrijf van de Gouden Eeuw bestond uit efficiënt georganiseerde ateliers waar veel in opdracht werd geproduceerd. Schilderijenbezit was voor een brede laag van de bevolking weggelegd. Bijna iedereen had wel een schilderij in huis, vergelijkbaar met de foto's en affiches die wij tegenwoordig bezitten. Schilderijen verzamelen was een rage en met de opkomst van een sterke middenklasse ontstond er een massamarkt voor kunst op jaarmarkten en veilingen.
Thuis in de Gouden Eeuw gaat in op de totstandkoming van een schilderij, de handel en de betekenis van kunst in die tijd. Geliefde genres en favoriete thema's van toen, van vermakelijke tafereeltjes tot vermanende voorstellingen, van stemmige landschappen tot statige portretten zijn te zien.

Het compact ogende gebouw, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau OMA (Rem Koolhaas/Fumi Hoshino), biedt onderdak aan verrassend veel expositieruimte: 3300m2. Hierdoor kunnen in de Kunsthal maar liefst vijf tot zes tentoonstellingen tegelijk plaatsvinden. De diverse onderdelen van het gebouw lijken luchtig op elkaar gestapeld, vloeren lopen schuin en een aantal hellingbanen doorkruist het geheel. De Kunsthal ligt precies tussen het Museumpark en de Westzeedijk en fungeert op die manier niet alleen als tentoonstellingsgebouw maar ook als verkeersknooppunt. Een schuin oplopende hellingbaan loopt dwars door het gebouw heen en overbrugt het hoogteverschil van zes meter - ook voor passanten die niet naar binnen gaan. De Kunsthal vormt zowel een afsluiting van het park als een toegangspoort. Eronder door loopt een ventweg, die is gehandhaafd.

Deze uitzending van het programma Museumgasten met de titel Joke Bruijs en Gerard Cox is uitgezonden op zaterdag 8 maart door de AVRO. Te gast waren Gerard Cox en Joke Bruijs.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie