Uitzending
Museumgasten - China, Shanghai

China, Shanghai

Museumgasten

9-2-2008

| 1279 x bekeken | 0 reacties
5
In het Olympisch jaar 2008 staan het Drents Museum en het Groninger Museum geheel in het teken van China. Het project Go China! Assen – Groningen, met vijf spectaculaire tentoonstellingen van archeologie, Chinese Realisten en Avant-gardekunst en Chinese hedendaagse kunst, toont de veelzijdige en rijke cultuur van China. Go China! Assen – Groningen begint op 2 februari en eindigt op 23 november 2008.

Wat?
In Groningen wordt het hele Groninger Museum omgebouwd tot een 'Klein Chinees Rijk'. De tentoonstellingen met archeologische bronzen objecten uit het Shanghai Museum, Chinese hedendaagse kunst met onder andere de Chinese Realisten en Avant-gardekunst uit de jaren tachtig en negentig worden in fasen getoond van 2 februari tot en met 23 november 2008.

Wie?
Museumgasten zijn deze aflevering drie Nederlanders die wonen en werken in China: Sierk Vojacek (media-ondernemer, tv-producent en maker van commercials), Garrie van Pinxteren (journalist, o.a. voor Radio 1 en NRC) en Frederike van den berg-Mijnlieff (vrouw van de ambassadeur, kenner van hedendaagse Chinese kunst).

Bund
Museumgasten bezoekt aan de populaire Bund de gallerie Three on the Bund. De Bund werd in de jaren twintig ook wel het Chinese WallStreet genoemd. Bund betekent letterlijk: kade langs de modderige oever. Shanghai ontwikkelde zich in die tijd tot een enclave van westerse mogendheden van waaruit zij handel dreven met China. Op de Bund verrezen prachtige koloniale gebouwen, één van die meest prestigieuze gebouwen is Three on the Bund. Deze kunstgalerie etaleert werk van bekende- en opkomende artiesten. In deze gallerie staat een enorme berg afval centraal.
www.threeonthebund.com

Wenda Gu
Ook wordt een bezoek aan kunstenaar Wenda Gu gebracht. Wenda Gu is geboren en getogen in Shanghai. Hij studeerde in 1976 af aan de Shanghai School van de Kunsten. Kunst en creativiteit zijn hem niet vreemd: zijn grootvader was één van China's belangrijkste filmmakers tussen 1920 en 1940. In 1987 gaat Gu naar New York. Hij doceerde aan de Universiteit van Minnesota. Wenda Gu gaat de Groningese Martinitoren helemaal behangen met rode Chinese lampions. Onze gasten zijn verbaasd over zijn werk: hij maakt manshoge schilderijen van en met: menselijk haar!
www.wendagu.com

Minister Plasterk
Tot slot spreken we minister Ronald Plasterk op de hoogste verdieping van een hotel midden in het centrum van de stad. Hij was daar aanwezig om de Rembrandt tentoonstelling te openen en te promoten. Natuurlijk wilde Museumgasten van hem weten of hij iets afweet van het huidige Chinese kunst- en cultuurklimaat.

Deze uitzending van het programma Museumgasten met de titel China, Shanghai is uitgezonden op zaterdag 9 februari door de AVRO. Te gast was Ronald Plasterk.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie