China, Xi'an
2-2-2008
| 1991 x bekeken | 0 reacties
Museumgasten Benoit Mater en Ellen ter Hosfstede zien in China in Xi'an het wereldberoemde terracottaleger.
Benoît Mater- Koopstra (conservator archeologie) en Ellen ter Hofstede ( voorlichter) van het Drents Museum in Assen bezoeken we het wereldberoemde terracotta leger van de Eerste Keizer van China in Xi'an.
Sinds 1974
Het is voor het eerst dat de dames de beelden in het echt gaan zien en er bij mogen, op die plek waar de beelden in 1974 door een boer die een waterput ging graven, werden ontdekt. De eerste keizer wilde zijn graf goed laten bewaken: hij liet een leger van klei maken: manshoge figuren, duizenden, allemaal verschillend. Compleet met paarden en wagens werden ze in de grond meebegraven om hem te beschermen.
Duizenden mensen hebben er aan gewerkt en om het geheim niet te laten uitlekken, werden velen van hem meebegraven. Het eigenlijke graf van de keizer is nog niet geopend. Het verhaal gaat dat er eeuwig durend licht schijnt, een rivier van kwik is en er een sterrenhemel is aangebracht van edelstenen. En dat alles tegen rovers bewaakt met kruisbogen die op scherp staan afgesteld…
De manshoge beelden van de Eerste keizer worden in Drente aangevuld met ruim tweehonderd prachtige voorwerpen uit de Qin- en Westelijke Han-dynastie. 'Het Terracotta Leger van Xi'an' is het meest complexe en kostbaarste project uit de geschiedenis van het Drents Museum.
Duizenden soldaten
In de derde eeuw vóór Christus liet de machtige eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi, al tijdens zijn leven een mausoleum bouwen in de buurt van de huidige stad Xi'an. Zijn toekomstige tombe liet hij bewaken door duizenden levensgrote voetsoldaten, ruiters met paarden, boogschutters en wagenmenners: het zogenaamde Terracotta Leger. In zijn 'paleis voor de eeuwigheid' kon de keizer in het hiernamaals verder leven, omringd door prachtige voorwerpen én beschermd door zijn eigen leger.
In 1974 is dit leger bij toeval teruggevonden door een aantal jonge boeren. Al gauw bleek het om één van de grootste archeologische ontdekkingen van de twintigste eeuw te gaan en groeide het uit tot een toeristische trekpleister van wereldfaam. Inmiddels is de archeologische vindplaats uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed en trekt het jaarlijks vele miljoenen bezoekers uit de hele wereld. Nog lang niet alle beelden zijn opgegraven. Op dit moment (2008) zijn er ongeveer duizend soldaten opgegraven en gerestaureerd, maar er liggen naar schatting nog zeker zesduizend bedolven onder een dikke laag aarde. Ook het keizerlijke graf zelf is nog niet opgegraven.
Andere grafgiften
Het grafcomplex van keizer Qin Shi Huangdi (Qin-dynastie) is de inspiratie geweest voor de bouw van de mausolea van latere Chinese keizers uit de Westelijke Han-dynastie. Naast vele prachtige terracotta beelden, verfijnder en kleiner van formaat dan die uit de Qin- dynastie, zijn ook daar schitterende grafgiften van goud, jade en bronswerk gevonden.
In 2008 is het mogelijk om in het Drents Museum deze bijzondere grafvondsten van dichtbij te bekijken. Veertien originele, levensgrote terracotta krijgers, tientallen kleine terracottabeelden en vele andere bijzondere en kostbare grafvondsten uit de Qin- en Westelijke Han-dynastie zijn dan gedurende zeven maanden te zien in Assen.
Nu in Assen!
De beelden zijn nu in Nederland, in het Drents Museum, vanaf vandaag te zien. In het kader van de grote 'Go China' tentoonstelling van het Drents Museum en het Groninger Museum samen. Het Groninger Museum brengt in diverse tentoonstellingen hedendaagse Chinese kunst, daarover gaan de twee komende afleveringen van Museumgasten.
Deze uitzending van het programma Museumgasten met de titel China, Xi'an is uitgezonden op zaterdag 2 februari door de AVRO.