Uitzending
Museumgasten - Serge-Henri Valcke en Petra Laseur

Serge-Henri Valcke en Petra Laseur

Museumgasten

1-3-2008

| 1605 x bekeken | 0 reacties
5
Museumgasten Serge-Henri Valcke en Petra Laseur gaan onze nationale trots bekijken bij de Koninklijke Porceleyne Fles Anno 1653/Royal Delft. Koninklijke Porceleyne Fles Anno 1653/Royal Delft. is de enig overgebleven Delftse aardewerkfabriek uit de 17de eeuw, die het echte Delfts Blauw vervaardigt. Natuurlijk gaan Museumgasten Serge-Henri Valcke en Petra Laseur onze nationale trots bekijken.
Ze zien de museale stukken maar ook nemen zij een kijkje in het fabrieksdeel van het gebouw. Daar worden niet alleen de klassiekers gemaakt, ook worden moderne, hedendaagse stukken gemaakt. In veel meer kleuren dan alleen het bekende blauw. In de knusse binnentuin zijn voorbeelden te zien van keramiektechnieken. Al die voorbeelden bij elkaar leveren een bonte tuin op. Binnen vertegenwoordigt een monumentale trap het zogenoemde bouwkeramiek. Architect Berlage werkte er mee in bijvoorbeeld het St. Hubertusslot en in de Beurs van Berlage. Dat een trap van keramiek zo robuust en stevig zou zijn, wisten de Museumgasten nog niet.

Het museum hoort bij de Delfts Blauw fabriek (Royal Delft), waar tot op de dag van vandaag nog porselein wordt gemaakt. Het museum en de fabriek trekken jaarlijks zo'n 150.000 bezoekers, vooral veel (Japanse en Amerikaanse) toeristen die Delft op hun Europa tocht eventjes aandoen. Tussen De Zaanse Schans, de Keukenhof en de Deltawerken en België wordt ook de Delfts Blauw fabriek aangedaan. Busladingen vol, vooral in de bollentijd en in de zomer ook veel individuele toeristen uit bijv. Duitsland en Italië.

De Porceleyne Fles is gevestigd in een oude stoom-meelfabriek. In 1903 is Royal Delft naar deze locatie verhuist. Het is de oudste en enig overgebleven aardewerkfabriek in Delft. In 1632 waren de hoogtijdagen met 32 fabrieken alleen al in Delft. De reden dat juist in Delft veel aardewerkfabrieken kwamen heeft een hele praktische reden. In die tijd gingen er vele bierbrouwerijen op de fles en dus kwamen er veel panden vrij.

De geschiedenis van de fabriek en het aardewerk is inmiddels ook terug te vinden in het gebouw zelf. In het begin en midden van de 20-ste eeuw kwam keramiek in de architectuur namelijk in zwang. De hal van de fabriek zelf is daar een prima voorbeeld van. Bekende gebouwen die veel keramiek bevatten zijn bijvoorbeeld de Amsterdamse Beurs van Berlage, het Vredespaleis in Den Haag en St. Hubertus.

Deze uitzending van het programma Museumgasten met de titel Serge-Henri Valcke en Petra Laseur is uitgezonden op zaterdag 1 maart door de AVRO. Te gast waren Serge-Henri Valcke en Petra Laseur.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie