Uitzending
Kunststof TV - Tineke Schouten, Marieke Spliethoff, Paul de Kort, Bratimene

Tineke Schouten, Marieke Spliethoff, Paul de Kort, Bratimene

Kunststof TV

27-1-2013

| 1760 x bekeken | 1 reacties
5
Tineke Schouten
Lenie uit de Takkestraat, Bep Lachebek en Oma Oortjes. Het zijn zo maar een paar bekende typetjes van comédienne en cabaretière Tineke Schouten. Sinds 1980 staat ze bijna continue met zeer succesvolle shows in het theater. En ook dit jaar weer met ‘Moet Niet Gekker Worden”. Afgelopen jaar ontving Tineke Schouten de Johan Kaartprijs omdat ze ‘een opmerkelijke prestatie op het gebied van theateramusement heeft geleverd’. Ze maakt nu dus deel uit van een gerenommeerd gezelschap, want eerdere winnaars zijn André van Duin, Mary Dresselhuys, John Kraaykamp Sr. en Youp van ’t Hek.

Kunstenaar: Carla RodenbergMarieke Spliethoff
Wat is uw beeld van Koningin Beatrix? Beroemde kunstenaars als Marte Röling, Jeroen Henneman en Luc Tuymans portretteerden de majesteit. Maar ook veel amateur kunstenaars maakten schilderijen, sculpturen en installaties. Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de koningin organiseerden de NOS en Paleis het Loo de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’. Een oproep om werk in te sturen leverde ruim tweeduizend inzendingen op. Maar wanneer is een portret van Beatrix geslaagd? Conservator van Paleis het Loo en jurylid Marieke Spliethoff bespreekt een aantal van de 65 werken die voor de tentoonstelling zijn geselecteerd.

Kunstenaar: Paul de KortPaul de Kort
Landschapskunstenaar Paul de Kort zit 25 jaar in het vak. Hij maakt kunstwerken in het landschap. Met zijn werk Wassende Maan in De Biesbosch maakte hij bijvoorbeeld het verschil zichtbaar tussen hoog en laag water. Op dit moment is hij bezig aan een spectaculair project bij Schiphol, waar ribbels in het landschap ervoor zorgen dat omwonenden minder last hebben van het vliegtuiggeluid en tussen de stille groene heuvels kunnen recreëren. In Kunststof TV vertelt Paul de Kort over zijn zoektocht naar poëzie in de openbare ruimte.

Bratimene
Op de Flamenco Biënnale staat een bijzondere wereldpremière op de agenda. Bratimene, dat zoiets als spiritueel broederschap betekent, is een unieke samenwerking tussen muzikanten uit Spanje en de Balkan. In Kunststof TV: één van de populairste Flamencozangers van dit moment Arcángel, gitarist Dani de Móron, percussionist Agustín Diassera, en meesterimprovisator op de kaval Theodosii Spassov (Bulgarije).

Deze uitzending van het programma Kunststof TV met de titel Tineke Schouten, Marieke Spliethoff, Paul de Kort, Bratimene is uitgezonden op zondag 27 januari door NTR. Te gast was Tineke Schouten.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie