Het zit zo massaal in ons eten, dat we er genoeg van hebben. Suiker moet eruit. Het is niet van harte, maar de voedingsindustrie belooft om miljoen suikerklontjes uit ons eten te halen. Maar wanneer kwam suiker eigenlijk op ons menu? Waar kwamen al die bergen suiker ooit vandaan? Keuringsdienst van Waarde over het donkere verleden van het witte goed. De geschiedenis van suiker valt uiteen in biet en riet. In Nederland halen we suiker tegenwoordig vooral uit bieten. Maar de rest van de wereld (80%) maakt suiker uit riet. Brazilië is tegenwoordig de grootste suikerproducent ter wereld. Maar suikerriet groeide van nature helemaal niet in Zuid-
Amerika. Columbus bracht het riet ooit die kant op. Dankzij slavernij werd suiker een gigantisch succes. Door slavernij kwam er meer en steeds goedkopere suiker naar Europa. De suikerbiet is weer een uitvinding van Napoleon. De Engels waren groot in suikerriet, en doordat zij in oorlog waren met de Fransen droogde de suikerstroom in Europa op. De kleine generaal eiste een alternatief en wetenschappers brachten hem de biet. Marijn ontdekt bij de suikerbietenboer dat we in Nederland suiker halen uit suikerbieten. Maarten gaat op bezoek bij de fabriek van SuikerUnie, om te zien hoe suiker gemaakt wordt. De directeur vertelt dat de biet maar een kleine jongen is op het wereldtoneel, en dat de geschiedenis van suiker grotendeels het verhaal van suikerriet is. Ersin ontdekt het Nederlandse verleden in
Brazilie. Een historicus vertelt hem over het bittere verleden van suiker, het eerste gewas dat groot werd dankzij slavernij. Hij praat met arbeiders en een fabrieksdirecteur, en leert dat ondanks dat de slavernij is afgeschaft, de omstandigheden tegenwoordig verre van goed zijn.
De presentatie was in handen van
Ersin Kiris,
Marijn Frank,
Daan Nieber,
Sofie van den Enk en
Teun van de Keuken. Deze uitzending van het programma Keuringsdienst van Waarde met de titel Suiker werd uitgezonden op donderdag 14 december door de KRO en de
NTR.