Verslaggever
Daan Nieber neemt blikjes mee naar een visverkoper op de Dappermarkt, die zowel verse ansjovis als sardine verkoopt. Hij kan geen uitsluitsel geven over welke vis de Engraulis Ringens uit de blikjes zou kunnen zijn.
Marijn Frank gaat met weervisser Henk Schilt ansjovis vangen in Zeeland. Naast ansjovis zit er ook haring, sprot en sardine in het net, maar ook Henk kan geen uitsluitsel geven over welke vis er in onze blikjes zit. Teun bezoekt Cabo de Peñas, een Spaanse traditionele blikfabriek. Zij gebruiken alleen voor de kust van Marokko en
Portugal Sardina Pilchardus voor hun blikjes. Ersin reist naar Texel voor een bezoekje aan visbioloog Arthur Oosterbaan van Ecomare. Arthur legt aan Ersin uit dat de Engraulis Ringens een ansjovis is. Alle vissen die als sardine mogen worden verkocht komen uit de orde haringachtigen (Clupeiformes). Haring en sardine behoren ook tot dezelfde familie, de haringen (Clupeidae). De ansjovis echter niet. De Engrualis Ringens is een soort ansjovis, de Latijnse naam van sardine is Sardina Pilgardus. Het blijkt dat volgens Europese regelgeving tien verschillende soorten als sardines mogen worden ingeblikt, en dat dit ook gebeurt. Ook haring en sprot liggen als sardine in de Nederlandse supermarkt.
De presentatie was in handen van
Ersin Kiris,
Marijn Frank,
Daan Nieber,
Sofie van den Enk en
Teun van de Keuken. Deze uitzending van het programma Keuringsdienst van Waarde met de titel Sardines werd uitgezonden op donderdag 11 januari door de KRO en de
NTR.