Uitzending
Keuringsdienst van Waarde - Margarine

Margarine

Keuringsdienst van Waarde

16-11-2017

| 3937 x bekeken | 0 reacties
7
Waarom smeert een zuivelland als Nederland veel meer margarine dan boter? Over de geschiedenis van ons eten is maar bar weinig dat we weten. De Keuringsdienst van Waarde keert opnieuw terug naar de basis, met een vierluik over het verleden van ons voedsel. Waarom smeert een zuivelland als Nederland veel meer margarine dan boter? Hoe is pils wereldwijd uitgegroeid tot hét standaardbiertje? Wat is er waar van de griezelverhalen uit het verleden over de frikandel? Het zit tegenwoordig in al ons eten, maar hoe maakte suiker ooit zijn entree op ons menu? Margarine: Negen van de tien Nederlanders heeft het over de 'boter' die hij op zijn brood smeert, terwijl hij toch echt zijn mes in een kuipje margarine steekt. Hoe is het gekomen dat bij uitstek een zuivelland als Nederland margarine is gaan eten? Het verhaal van margarine begint in Parijs, waar het op bevel van keizer Napoleon III werd uitgevonden. De Keuringsdienst ontrafelt hoe Unilever de kunstboter naar Nederland haalde, en heel het land aan het smeren kreeg. Daan bekijkt het boter- en margarineaanbod in een SRV-wagen. Teun bezoekt Unilever, het verhaal van deze voedingsgigant begint met margarine. Marijn bladert met cultuurhistoricus Jon Verriet door oude advertenties in de Koninklijke Bibliotheek, om te zien hoe margarine ons door de jaren heen is aangesmeerd. Sofie zoekt in Parijs uit hoe en waar margarine ooit is uitgevonden.

De presentatie was in handen van Ersin Kiris, Marijn Frank, Daan Nieber, Sofie van den Enk en Teun van de Keuken. Deze uitzending van het programma Keuringsdienst van Waarde met de titel Margarine werd uitgezonden op donderdag 16 november door de KRO en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie