Uitzending
Kaaskoppen & Waterlanders - Aflevering 6

Aflevering 6

Kaaskoppen & Waterlanders

26-3-2008

| 1841 x bekeken | 0 reacties
4
Vierhonderd jaar geleden was de Amsterdamse nouveau riche ook op zoek naar een tweede huis. Aan de Vecht, slechts zeven uur met de trekschuit. Een van de eersten was Johan Huydecoper. Hij liet de boerenhofstede van zijn vader verbouwen tot een riant buitenhuis: Goudensteijn. Huydecoper was een gewiekst zakenman en speculeerde met grond. Hij werd rijker en rijker. De Utrechtse adel baalde van die Amsterdammers die landjepik kwamen spelen. Ook politiek werd hij een machtig man: zes maal werd hij burgemeester van Amsterdam. Goudensteijn doet nu dienst als gemeentehuis van Maarssen.

Vadertje Drees werd hij liefkozend genoemd. Misschien wel de meest populaire politicus van na de Tweede Wereldoorlog. Willem Drees zorgde er als minister van Sociale Zaken voor dat iedere Nederlander vanaf zn 65e een AOW-uitkering kreeg. De familie Drees had het niet breed, zijn vader stierf jong. Hij zag de armoede om zich heen en de gevolgen van drankmisbruik. Hij sloot zich al snel aan bij de SDAP, de voorloper van de PvdA. In de oorlog maakte hij de verschrikkingen mee in het kamp Buchenwald. Al deze ervaringen zorgden ervoor dat hij zich zijn hele leven lang inzette voor de zwakkeren in de samenleving, als minister n premier.

Deze uitzending van het programma Kaaskoppen & Waterlanders met de titel Aflevering 6 is uitgezonden op woensdag 26 maart. De presentatie was in handen van Ernst Danil Smid.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee