Aflevering 5
12-3-2008
| 3244 x bekeken | 0 reacties
Toen de industriële revolutie in de 19e eeuw flink op gang kwam, waren er vele goedkope arbeidskrachten nodig om productie te draaien. Het was heel normaal dat kinderen net zo hard meewerkten als volwassenen. Schrijver Jacobus Jan Cremer was geschokt en verbijsterd door de ellende die hij aantrof in de fabrieken. Als begenadigd voordrachtskunstenaar hield hij voor uitverkochte zalen vlammende betogen voor afschaffing van die immorele kinderarbeid. De druk op de regering Thorbecke werd steeds groter, maar het duurde nog jaren voordat er iets gebeurde. Pas in 1874 diende Van Houten het bekende Kinderwetje van Van Houten in. Het was een eerste stap op weg naar verbetering.
Hugo de Groot schreef boeken over volkerenrecht die vandaag de dag rechtsgeleerden en filosofen nog steeds inspireren. Aan hem hebben we te danken dat het Internationale Gerechtshof gevestigd is in het Haagse Vredespaleis. Hij raakte begin 17e eeuw betrokken bij het conflict tussen Van Oldenbarnevelt en Prins Maurits over de opstelling van de Nederlanden in de Tachtigjarige Oorlog. Van Oldenbarnevelt werd onthoofd en Hugo werd als landverrader opgesloten in Loevestein. Na zijn ontsnapping in de wereldberoemde boekenkist volgde verbanning. Hij keerde pas terug naar zijn vaderland in zijn doodskist en werd in dezelfde kerk begraven als zijn aartsvijand Maurits.
Deze uitzending van het programma Kaaskoppen & Waterlanders met de titel Aflevering 5 is uitgezonden op woensdag 12 maart. De presentatie was in handen van Ernst Daniël Smid.