Aflevering 7
2-4-2008
| 2659 x bekeken | 0 reacties
Christiaan Huygens heeft in de 17e eeuw meer dan enig ander bijgedragen aan de ontwikkeling van de natuurwetenschappen. Een van zijn bekendste uitvindingen is het slingeruurwerk, een klok die altijd constant liep. Hij experimenteerde ook met buskruid en lichtgolven, ontwikkelde de toverlantaarn en hield zich bezig met kansberekening. Zijn grote liefde was de sterrenkunde. Maar zijn genialiteit had ook een keerzijde. Hij was zijn tijd ver vooruit en werd niet altijd begrepen. Hij leed aan depressies en dat maakte hem het werken vaak onmogelijk. Hij stierf als een beroemd wetenschapper, maar veel van zijn theorieën werden pas eeuwen later begrepen en op waarde geschat.
In de Eerste Wereldoorlog bleef Nederland neutraal, maar de gevolgen raakten ons land wel. Er volgde een invasie van meer dan een miljoen Belgische vluchtelingen, waaronder zo’n 40.000 Belgische militairen. Een van hen was de 21-jarige Belgische soldaat August de Bock. Ze kwamen terecht in een kamp in Zeist. De omstandigheden waren slecht en ongezond, velen stierven aan longontsteking en tuberculose. In de kantine golden woekerprijzen voor drank en rookwaren. Toen een paar Belgen gearresteerd werden op verdenking van ontsnapping brak er een opstand uit. De wachtcommandant opende het vuur en er vielen acht doden en achttien gewonden. Na de oorlog was België failliet, maar kreeg van de Nederlandse regering een rekening gepresenteerd voor de opvang van landgenoten. August de Bock keerde terug naar huis en zette zich zijn verdere leven in voor eerherstel van de gevluchte soldaten.
Deze uitzending van het programma Kaaskoppen & Waterlanders met de titel Aflevering 7 is uitgezonden op woensdag 2 april. De presentatie was in handen van Ernst Daniël Smid.