Uitzending
Ikon Documentaire - De non - Bezieling (3/4)

De non - Bezieling (3/4)

Ikon Documentaire

6-7-2008

| 3101 x bekeken | 0 reacties
4
Marta maakt een radicale levenskeuze. Op haar 19e treedt ze toe tot een Karmelitessen klooster, de strengste van alle klooster orden. Volgens de leer van deze order moet je je hart vrijmaken van liefde voor alles op aarde om je volledig aan de liefde voor God te kunnen wijden.

Marta komt uit een liefdevolle en hechte katholieke familie met negen kinderen. Ze mag het klooster van Glumslöv in Zuid-Zweden nooit verlaten. Haar familieleden mogen haar zeven keer per jaar ontmoeten in een speciale bezoekersruimte waarin ze van hen gescheiden is door tralies.

De documentaire volgt Marta en haar familie gedurende tien jaar. Normaal mag er niet gefilmd worden in het klooster, maar filmmaakster Maud Nycander kreeg bij grote uitzondering toestemming om Marta twee keer te interviewen, net voor haar intrede en na haar vijfjarig noviciaat.

Ze volgde gedurende die tijd ook de andere gezinsleden. Marta's moeder was aanvankelijk blij met haar dochters keuze, maar werd later overvallen door een onverwacht groot verdriet. Marta's zus Helena overwoog ook het
klooster in te gaan, maar zij koos uiteindelijk voor het moederschap.

Marta's oudere broer Samuel is misschien wel haar tegenpool in het gezin. De twijfelmoedige dichter woont in Parijs en heeft een baan als nachtportier in een hotel om overdag te kunnen schrijven.

Het jongste broertje Emanuel mist Marta waarschijnlijk het allermeest. Als oudste dochter in het grote gezin was zij zijn tweede moeder en voor hem was haar besluit dus minstens zo ingrijpend als voor haarzelf. Het resultaat is een rijke film die de vluchtigheid van het moment overstijgt en een diep respect en begrip toont voor het onderwerp en de hoofdpersonen.

Prijzen: Bekroond met de Prix Italia 2007. Regie: Maud Nycander.

Deze uitzending van het programma Ikon Documentaire met de titel De non - Bezieling (3/4) is uitgezonden op zondag 6 juli door de IKON.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie