Uitzending
Het Uur van de Wolf - De opvolger van Kakiemon

De opvolger van Kakiemon

Het Uur van de Wolf

4-6-2013

| 1522 x bekeken | 0 reacties
8
Kakiemon is een eeuwenoude en wereldbefaamde porseleinsoort. Het Japanse keramiek is van een unieke kwaliteit, zeer kostbaar en fragiel. Het wordt op slechts één plek gemaakt, het ‘recept’ is strikt geheim. Regisseur Suzanne Raes verwierf zich toegang tot de Kakiemonfamilie, waarvan het hoofd uitgeroepen is tot Levend Nationaal Erfgoed in Japan. Op het moment staat het familiebedrijf aan de vooravond van de overdracht van vader op zoon. Raes belicht het dilemma van de opvolging en druk waar de familie zich onder ziet geplaatst. De onderlinge verhoudingen lijken net zo kwetsbaar als het melkwitte, flinterdunne porselein.

In de lijn van opvolging is het binnenkort Hiroshi Sakaida, die kwaliteit en continuïteit van het verfijnde Japanse porselein voor hele nieuwe generaties moet waarborgen. Maar hoe? Hij lijkt het grote talent van zijn vader te missen en daarbij doemen andere gevaren op: de belangstelling voor het peperdure Kakiemon is door de economische crisis teruggelopen. Het is steeds moelijker om ambachtslieden te vinden die hun leven willen geven aan het maken van een perfecte schaal of een volmaakte penseelstreek. En dan is Japan ook nog getroffen door een verwoestende tsunami en een daarmee samenhangende nucleaire ramp. Een noodlottige wending lijkt zich aan te kondigen.

De opvolger van Kakiemon raakt aan tal van herkenbare thema’s: het behoud van cultureel erfgoed, de botsing tussen eeuwenoude tradities en de moderne consumptiemaatschappijen, de verwachtingen van generatie op generatie binnen een hechte familie, de economische weerbaarheid van een (van porselein afhankelijk) dorp in tijden van crisis en de ‘barstjes’ in een alles overheersend streven naar perfectie. Geheel los hiervan staat het verhaal van het Kakiemon-porselein zelf. Van de grondstoffen tot de perfecte vorm en de helder gekleurde natuurmotieven die met de hand worden aangebracht.

In een indrukwekkende reeks documentaires (waaronder ‘Rainbow Warriors of Waiheke Island’, ‘De Huizen van Hristina’ en ‘Hou me vast’ over De Dijk) heeft Suzanne Raes de afgelopen jaren haar grote toewijding, oog voor bijzondere details en gevoel voor het boeiende verhaal laten zien. De opvolger van Kakiemon beleefde een glorieuze première tijdens het IDFA en won prijzen in het buitenland.

Deze uitzending van het programma Het Uur van de Wolf met de titel De opvolger van Kakiemon is uitgezonden op dinsdag 4 juni door NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie