Uitzending
Het Uur van de Wolf - J.J.Cale – Terug naar Tulsa

J.J.Cale – Terug naar Tulsa

Het Uur van de Wolf

30-7-2013

| 5527 x bekeken | 0 reacties
8
Naar aanleiding van het overlijden afgelopen vrijdag van de Amerikaanse singer-songwriter en gitarist J. J. Cale zendt Het Uur van de Wolf dinsdagavond de documentaire J.J.Cale – Terug naar Tulsa uit. De film laat zien dat zijn ontspannen gitaarsound en de ingetogen zang overeenkomen met Cale’s persoonlijkheid: een ongebruikelijke rockmusicus die een aversie had tegen pretenties en glamour. In de documentaire vertelt hij over zijn kindertijd in Tulsa, Oklahoma, de wilde tijd in het psychedelische California van eind jaren zestig, zijn leven in de studio, op het podium en op tournee. “Cale heeft de openbaarheid altijd geschuwd, maar heeft zijn verlegenheid voor zijn fans bij deze film opzij gezet,” schrijft Rocky Frisco, één met Cale bevriende muzikant, in zijn recensie op IMDB.

J.J. Cale (5-12-1938 – 26-07-2013) werd geboren in Oklahoma City (VS). Hij stond al sinds de jaren vijftig op het podium, eerst met bluesrepertoire, later met rock `n roll. Uit verschillende muziekstijlen creëerde hij de Tulsa-sound. Hij was een voorbeeld en bron van inspiratie voor musici als Mark Knopfler, Bryan Ferry, Neil Young en vooral Eric Clapton. In de documentaire gaat Cale terug naar de oorsprong van de Tulsa-sound, een relaxte mix van rock `n roll, country, blues en jazz. Hij schreef en componeerde, maar het was Clapton die voor Cale’s doorbraak zorgde door van After Midnight een grote hit te maken. Ook de songs Cocaine, Call Me the Breeze and Same Old Blues sloegen bij een breed publiek aan. Cale nam soms jarenlang de tijd voordat hij met een nieuw album kwam. Zijn songs werden door een brede groep artiesten gecovered, van Deep Purple tot Randy Crawford, van Johnny Cash tot Santana.

Deze uitzending van het programma Het Uur van de Wolf met de titel J.J.Cale – Terug naar Tulsa is uitgezonden op dinsdag 30 juli door de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie