Uitzending
Het Uur van de Wolf - Henriette Roland Holst - Droom en Daad

Henriette Roland Holst - Droom en Daad

Het Uur van de Wolf

6-8-2013

| 2034 x bekeken | 1 reacties
8
Henriette Roland Holst (1869–1952) wilde niets liever dan dichteres zijn. Als ze rond 1890 kennismaakt met schrijver Albert Verwey en schilder Jan Toorop en haar eerste sonnetten schrijft, wordt haar talent direct erkend. Herman Gorter brengt haar in contact met het werk van Karl Marx en vanaf dat moment wordt ze ook politiek actief. Vol overgave en idealisme stort ze zich in de opkomende arbeidersbeweging. Maar binnen de verschillende socialistische partijen vindt een heftige richtingenstrijd plaats, waarin ze niet gemakkelijk haar plek vindt. Als ze na een reis door de Sovjet Unie, waar ze spreekt met Lenin en Trotski, ontgoocheld terugkomt, voelt ze zich bij geen enkele linkse partij meer thuis en wordt ze verscheurd tussen droom en daad.

De documentaire Droom en daad reconstrueert deze dramatische persoonlijke ontwikkeling in de roerige periode rond de eeuwwisseling (1891-1927), waarin grote veranderingen plaatsvonden in de politiek, de maatschappij en in de kunst. Flarden uit brieven, gedichten, toespraken en boeken van Henriette Roland Holst zelf geven inzicht in haar diepste persoonlijke dilemma’s terwijl oud, deels ingekleurd filmmateriaal een veelzijdig en poëtisch tijdsbeeld schetst.

Deze uitzending van het programma Het Uur van de Wolf met de titel Henriette Roland Holst - Droom en Daad is uitgezonden op dinsdag 6 augustus door de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen écht de beste aanbiedingen Bekijk nu!