De Duivendrechtse Disney
21-4-2013
| 1960 x bekeken | 0 reacties
Joop Geesink, de geestelijk vader van Loeki de Leeuw, kreeg de bijnaam De Duivendrechtse Disney. Als begaafde tekenaar pioneerde hij in de jaren ’40 eerst met Marten Toonder en later met zijn eigen studio Dollywood met animatie in Nederland. Honderden vrolijke en technisch innovatieve poppenfilms zagen het licht, veelal in de vorm van commercials. In deze documentaire vertellen oud-medewerkers, zijn dochter en oud-directeur Smeekes van de STER over de ‘larger than life’ figuur Geesink, die met zijn watervlugge denken en tomeloze creativiteit honderden medewerkers wist te inspireren.
Hun anekdotes en het bijzondere archiefmateriaal roepen een beeld op van de creatieve sector in de jaren vijftig en zestig, dat we inmiddels ook kennen uit de serie Mad Men: sigaar in de mond, whisky op tafel, een drukbevolkte werkvloer. De medewerkers van de eerste studio spreken over een grote familie als ze de sfeer tussen de honderd animators, cameramensen, scripschrijvers en tekenaars beschrijven.
Joop Geesink begon met reclametekenen en het ontwerpen van theaterdecors, maar al snel werd hij aangetrokken door film. Voor Marten Toonder hield hij zijn leven lang bewondering, maar door hun botsende persoonlijkheden splitsten ze in 1943 op en begon Joop Geesink een eigen animatiestudio naar zijn grote voorbeeld Walt Disney. Toen animatie te duur werd en live action de overhand kreeg in commercials, richtte Geesink zijn creatieve energie op attracties. Vlak na zijn dood in 1984 werd in de Efteling de attractie Carnaval Festival van zijn hand geopend, een tastbaar bewijs van zijn tomeloze fantasie.
Op 28 april zou Joop Geesink honderd jaar zijn geworden. Eerder, op 5 april, opent koningin Beatrix het Philipsmuseum in Eindhoven, waar veel werk van Geesink te zien zal zijn.
Deze uitzending van het programma Het Uur van de Wolf met de titel De Duivendrechtse Disney is uitgezonden op zondag 21 april door NTR.