Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Het Uur van de Wolf - David Geffen wint altijd

David Geffen wint altijd

Het Uur van de Wolf

23-4-2013

| 1242 x bekeken | 0 reacties
4
“Talent is mooi, maar als niemand het voedt, optilt en naar buiten brengt, weet niemand ervan.” Platenbaas en filmproducent David Geffen stond als mentor, manager en financier aan de basis van de doorbraak van tientallen muzikale en cinematografisch talenten; van Joni Mitchell tot Nirvana, van Jackson Browne tot The Eagles, van regisseur Tim Burton tot acteur Tom Cruise. Het maakte hem tot één van de grootste, rijkste en meest invloedrijke bazen in de Amerikaanse muziek- en entertainmentindustrie.

De inmiddels 70-jarige David Geffen koppelt een messcherpe neus voor talent met een neurotische en meedogenloze stijl van zaken doen. Het portret, dat Het Uur van de Wolf dinsdag 23 april over hem uitzendt, bevat schrijnende voorbeelden. Zo verkocht hij op de hoogtepunt van hun roem The Eagles aan de concurrent zonder de bandleden in te lichten (zij lazen het in de krant) en sleepte hij Neil Young voor de rechter omdat zijn experimentele platen te weinig geld opbrachten. “Een van de weinige daden waar ik echt spijt van heb”.

David Geffen wint altijd maakt scherp duidelijk dat de armoede van zijn ouderlijk milieu in Brooklyn een krachtige motor is geweest voor zijn ambitie en extreme passie. “I enjoy being important”. Hij koppelde zijn talent aan een sterk ego, die snel werd opgemerkt. Toen David Crosby, Graham Nash en Stephen Stills een band wilden beginnen, namen ze Geffen in de arm om hun los te weken bij hun platenmaatschappijen. Hij hielp Laura Nyro aan een contract van vier miljoen dollar na een geflopt debuutalbum. Neil Young: “Hij ziet kansen, die niemand anders ziet.”

Tegenslagen waren er ook. Hij raakte overspannen en zocht psychiatische hulp, werd ontslagen door Warner Bros filmstudio, kreeg de diagnose kanker en verloor vrienden door AIDS. Hij overwon alles, contracteerde Bob Dylan en John Lennon en werd door Steven Spielberg en Jeffrey Katzenberger gevraagd als partner bij het oprichten van filmmaatschappij Dreamworks. Spielberg: ”Hij is een man die nooit bang is de waarheid te vertellen”. Tom Hanks, Elton John, Warren Beatty, Cher (achttien maanden de vrouw van Geffen, die verklaard homoseksueel is), Joni Mitchell; zij spreken met respect over Geffen omdat hij de innerlijke stem van veel musici perfect aanvoelt. Tegelijk wordt hij gevreesd. Zijn invloed reikt tot in de politieke top in Washington.

Deze uitzending van het programma Het Uur van de Wolf met de titel David Geffen wint altijd is uitgezonden op dinsdag 23 april door NTR. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie