Uitzending
Het Uur van de Wolf - Het Nieuwe Rijksmuseum (deel 3)

Het Nieuwe Rijksmuseum (deel 3)

Het Uur van de Wolf

7-4-2013

| 2282 x bekeken | 0 reacties
6
In de nieuwe afleveringen stort de directeur van het Rijksmuseum, Wim Pijbes, zich energiek op de bouw, vastbesloten om voor elkaar te krijgen wat zijn voorganger niet lukte. Hij bindt de strijd aan met onwrikbare tegenstrevers, maar ook hij dreigt vast te lopen in een democratische modderpoel. ‘Ik ben meer met fietsers bezig dan met Rembrandt. Dat is mijn lot’, verzucht hij op zeker moment.

Negen jaar lang volgde regisseur Oeke Hoogendijk de restauratie van het Rijksmuseum. Het levert een documentaire op met de suspense van een speelfilm. De camera zit directeur Wim Pijbes dicht op de huid, kijkt conservatoren op de vingers die popelen om de meesterwerken eindelijk weer uit het depot te halen, ziet minutieuze restauraties in het atelier en volgt het ballet van de inrichters. Daadkracht en engelengeduld nemen het voortdurend op tegen wanhoop en frustratie, tot de stilte valt als De Nachtwacht weer hangt.

Wat een enkelvoudige documentaire moest worden over Nederlands grootste culturele schatkamer, groeide uit tot een vierdelig epos over een opmerkelijke mengeling van ambitie, liefde voor beeldende kunst en oer-Hollandse besluitvorming.

Deze uitzending van het programma Het Uur van de Wolf met de titel Het Nieuwe Rijksmuseum (deel 3) is uitgezonden op zondag 7 april door NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie