Uitzending
Future Express - Recht om te dromen - VS

Recht om te dromen - VS

Future Express

1-7-2009

| 1195 x bekeken | 0 reacties
8
In deze aflevering reist Future Express met de nationale spoorwegmaatschappij AMTRAK door de Verenigde Staten, vanuit de dichtbevolkte wereldstad New York naar Chicago in de staat Illinois. De Verenigde Staten is het land waar dromen de werkelijkheid vaak overtreffen. Het is de plek waar rijkdom en vrijheid wachten en waar iedereen miljonair kan worden, als je maar je kansen grijpt.

Voor miljoenen immigranten uit het vroegere communistische Oost-Europa, het Midden-Oosten, Midden- en Zuid-Amerika, Afrika, Vietnam en China is Amerika een tweede thuis geworden. In hun thuislanden leden ze onder armoede, politieke of religieuze repressie en droomden ze van een leven in de VS. Nu zijn ze Amerikaan, maar in hun hart voelen ze zich nog steeds IraniŽr, Chinees, Pool, OekraÔner, Ghanees, Salvadoraan of Vietnamees.

Conducteur Goran vertelt hoezeer de trein verbonden is aan het idee van de Amerikaanse droom. De trein is de verbinding naar het westen, naar de realisatie van je dromen. Goran groeide op in de staat Montana op een kruispunt van spoorwegen. ďMijn grootouders kwamen vanuit KroatiŽ naar het immigratie-eiland Ellis Island en reisden per trein naar de Mid-West. Zij vertelden mij dat je hier kunt worden wat je wiltĒ. Goran is al 35 jaar met hart en ziel een spoorwegman.

Violeta is van Albanese afkomst en woont in Detroit, waar ook een groot deel van haar familie woont. ďWe zijn hier meer Albanees dan in AlbaniŽ. Detroit is eigenlijk een tweede AlbaniŽ. We spreken hier onze eigen taal, hebben onze eigen kerk en verenigingen. Maar we voelen ons ook allemaal AmerikaanĒ.

Mary komt uit Bethlehem, Palestina en woont nu in Chicago. In Palestina wordt Amerika vaak als de vijand gezien, maar Mary voelt zich Palestijnse en Amerikaanse. Ze beschouwt de komst van Obama als het wonder van de 21ste eeuw. Volgens haar laat hij zien dat in Amerika afkomst geen rol meer speelt. Met de verkiezing van Obama als eerste zwarte president, is voor haar de Amerikaanse droom aan een nieuwe reis begonnen.

Deze uitzending van het programma Future Express met de titel Recht om te dromen - VS werd uitgezonden op woensdag 1 juli door BOS en de NCRV.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie