Uitzending
Future Express - Kosovo: Herboren

Kosovo: Herboren

Future Express

24-6-2009

| 1387 x bekeken | 1 reacties
7
In de zesde aflevering reist Future Express door Kosovo, de jongste staat van Europa. Op 17 februari 2008 riep het parlement de onafhankelijkheid van Kosovo uit. De inwoners vielen elkaar op straat in de armen.

De Albanese bevolking in Kosovo leefde jarenlang onder het juk van de Serviërs. Ze werden gedeporteerd of sloegen op de vlucht. Politie- en legereenheden plunderden hun huizen en staken ze in brand. Duizenden mensen vonden de dood. Pas na een grootschalig NAVO-bombardement, waar ook Nederland aan deelnam, werden de Serviërs verdreven.

De stationschef van Pristina weet nog goed hoe hij samen met duizenden anderen ‘s nachts op het perron van de hoofdstad werd samengedreven. Zwaar bewapende Serviërs gebruikten de trein om Albanezen te deporteren. ‘Iedereen moest zijn bezittingen inleveren. We werden in een coupé gepropt, we konden nauwelijks ademen’.

Julie is pianiste. Haar vader had de piano tijdens de oorlog onder de aarde verborgen. Toen de oorlog voorbij was, werd de piano opgegraven. Twee jaar lang kon zij geen noot spelen. ‘Plotseling kwam het gevoel terug. Het was alsof ik eindelijk alles van me af kon zetten. We werden weer als mensen gezien. De Serviërs hadden van ons een karikatuur gemaakt, wezens met staarten die in de bergen thuishoorden. Toen de NAVO-vliegtuigen Servische stellingen bombardeerden schreeuwden we het uit van vreugde. Het was alsof ons volk herboren was’.

Deze uitzending van het programma Future Express met de titel Kosovo: Herboren is uitgezonden op woensdag 24 juni door BOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie