Uitzending
Future Express - Australië

AustraliŽ

Future Express

5-8-2009

| 1067 x bekeken | 0 reacties
8
In de twaalfde aflevering reist Future Express door AustraliŽ, van Melbourne naar Sydney. AustraliŽ is na IsraŽl het land waar percentueel de meeste migranten wonen. Een kwart van de bevolking is afkomstig uit andere landen. In de centra van de grote steden is bijna de helft van de bevolking van Aziatische afkomst. De meeste van hen zijn jong en goed opgeleid. Het is een nieuw type migrant, dat overal kan aarden. Terugkeren naar hun eigen land is een optie, maar ook doorreizen naar de Verenigde Staten of een ander land dat kansen biedt.

Anna komt uit China. Haar vader zocht in het register naar een naam, die iedereen zou kunnen verstaan. Met ĎAnnaí, alfabetisch de eerste naam, kon je volgens hem de hele wereld bereizen. Annaís vader kwam na de Peking-schermutselingen van 1989 als vluchteling in AustraliŽ terecht. Voor hem is terugkeren geen optie. Voor Anna liggen alle opties open. Ze studeert fotografie in AustraliŽ, maar terugkeren naar China of migreren naar Europa of de Verenigde Staten kan allemaal.

Gemma en Dev wonen in Sydney. Gemma is van Chinese en Dev van Indiase afkomst. Sinds drie jaar vormen ze een stel. Ze trekken zich niets aan van de conventies van hun ouders met betrekking tot het moeten trouwen binnen je eigen gemeenschap. Op het dak van een parkeergarage, uitkijkend over de skyline van Sydney, ligt de wereld voor hen open. Maar waar ze ook heen gaan, Sydney, de stad waar etnische afkomst geen rol speelt, zal altijd de plek blijven waar ze naar terugkeren.

Deze uitzending van het programma Future Express met de titel AustraliŽ is uitgezonden op woensdag 5 augustus door de NCRV.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie