Uitzending
Future Express - Bosnië - Ontwaken in een nieuwe droom

BosniŽ - Ontwaken in een nieuwe droom

Future Express

2-6-2009

| 1707 x bekeken | 0 reacties
7
In de derde aflevering reist Future Express door BosniŽ, dat lange tijd door burgeroorlog geteisterd werd. Door het etnische geweld tussen Bosnische moslims, Kroaten en ServiŽrs vielen in drie jaar tijd meer dan 100.000 doden; miljoenen mensen sloegen op de vlucht. Toen de beschietingen in 1992 begonnen bekeek de machinist van station tot station of het verantwoord was om door te rijden. Uiteindelijk kwam het hele spoorverkeer tot stilstand.

Nu is het vrede en om dat kracht bij te zetten rijdt de Sarajevo-express met drie verschillende wagons, een Servische, een Kroatische en een Bosnische, die de verbroedering tussen de bevolkingsgroepen symboliseert. De conducteur vertelt dat iedereen elkaar tegenwoordig groet en dat het niet meer uitmaakt tot welke bevolkingsgroep je behoort.

Jelena raakte haar vader kwijt door de oorlog en vertelt hoe machteloos ze zich voelde. Nu de oorlog voorbij is, voelt ze zich nog steeds opgesloten. ďOmdat het bijna onmogelijk is om een visum te krijgen, kunnen we niet vrij door Europa reizen. BosniŽrs lijken wel de pariaís van Europa. We willen ons ontwikkelen, stage kunnen lopen of studeren in het buitenland.Ē

Emira vindt dat het een essentieel recht is om je vrij te kunnen bewegen. Ze studeert diplomatie en hoopt over tien jaar burgemeester van Mostar te zijn en op een dag president van BosniŽ. ďDan zal ik zorgen, dat we gaan reizen en dat BosniŽ niet meer aan haar lot wordt overgelaten.Ē

Deze uitzending van het programma Future Express met de titel BosniŽ - Ontwaken in een nieuwe droom is uitgezonden op dinsdag 2 juni door BOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie