Uitzending
Future Express - India, pad naar mijn dromen

India, pad naar mijn dromen

Future Express

10-6-2009

| 1692 x bekeken | 1 reacties
7
In deze vierde aflevering reist Future Express door India, vanuit het aan Pakistan grenzende station Wagah via Delhi en Mumbai naar de zuidelijke stad Bangalore.

India staat bekend als een land van armoede en exotische tempels. Maar de laatste twintig jaar heeft het land een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Met een groeipercentage van zeven tot tien procent behoort het tot de snelst groeiende economieën van de wereld. Ieder jaar stromen honderdduizenden jonge getalenteerde studenten vanuit India over de wereld. De helft van de ICT-ers en medici in de Verenigde Staten is afkomstig uit India. De 21ste eeuw wordt wel de eeuw van India en China genoemd, waarbij India een voorsprong heeft op taalgebied. De voertaal in het Indiase onderwijs is Engels en dat is ook de voertaal in het internationale leven.

Treinreizigers vertellen over hun verlangens en hun toekomstdromen in het land waar oude waarden en normen diepgeworteld liggen.

‘We moderniseren, maar laten tegelijkertijd onze ouders onze huwelijkspartners uitzoeken en vieren traditionele feesten zoals onze ouders en voorouders dat deden’. Volgens de 20-jarige studente Pallak is de combinatie belangrijk. ‘We zijn modern en houden tegelijkertijd onze Indiase cultuur vast. Indiase jongeren zijn ambitieus’. Pallak vertelt hoe ze door een boekje over astronomie geďnspireerd is geraakt door de maan. Dit hemellichaam symboliseert het pad naar haar dromen. Ze studeert fysica aan de Manipol Universiteit, een van universitaire bolwerken van het moderne India. 60.000 Jongeren volgen hier college en ze zijn volgens Pallak het visitekaartje van het nieuwe India. ‘Alles wat Bill Gates heeft bereikt, kunnen wij ook bereiken. In de Verenigde Staten en Europa is men tot stilstand gekomen. Wij Indiërs kunnen alleen maar winnen’.

Ritu zag als studente weinig mogelijkheden om zich in India te ontplooien en verhuisde naar de Verenigde Staten. Daar maakte ze een glanzende carričre in de ICT. Na tien jaar keert ze terug naar haar vaderland en verbaast zich over de veranderingen die ze aantreft. ‘Als moderne vrouw kun je tegenwoordig in India gewoon je stempel drukken en een belangrijke bijdrage leveren aan de samenleving’.

Deze uitzending van het programma Future Express met de titel India, pad naar mijn dromen werd uitgezonden op woensdag 10 juni door BOS en de NCRV.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie