Uitzending
Future Express - Zuid-Afrika: Klim hoger, broeder

Zuid-Afrika: Klim hoger, broeder

Future Express

20-5-2009

| 1277 x bekeken | 0 reacties
7
In de eerste aflevering neemt Future Express je mee op een adembenemende tocht door Zuid-Afrika.

We reizen van Kaapstad naar Johannesburg, in het land waarin zwarte en gekleurde mensen jarenlang zijn vernederd door een blank regime. De aflevering heeft als titel ‘Zuid-Afrika: Klim hoger, broeder’. Met de komst van president Mandela begon in 1994 een tijd vol hoop en verwachting. Maar betekent het afschaffen van de Apartheid ook dat die uit de harten en hoofden van mensen is verdwenen?

Treinconducteur Gary Mars leefde tijdens de Apartheid in de sloppen van Elsies River. Als zwarte man droomde hij van een baan bij de spoorwegen. Op de dag dat Mandela president werd, kwam zijn droom uit. Gary herinnert zich nog het moment dat hij de kaartjes knipte op zijn eerste dag als hoofdconducteur. Een blanke vrouw riep verbaasd uit: “Hoe is het mogelijk? Een zwarte man als hoofdconducteur?” Het antwoord van Gary Mars was even simpel als doeltreffend: “Tijden veranderen, mevrouw”.

Ook te zien in de eerste aflevering is Mamakete. Na het afschaffen van de Apartheid verruilde zij haar baan als dienstmeid in een blank gezin voor een eigen autorijschool. Als zwarte ondernemer helpt ze nu anderen ‘het stuur in eigen hand te nemen’. Als mensen zeggen dat ze iets niet kunnen wordt ze boos. Haar levensmotto is: ”Stand up and do it!”

In de coupé ernaast zit Michael met zijn kinderen te kaarten. Het gezin is Zimbabwe ontvlucht en op bezoek in Zuid-Afrika om op adem te komen. Michaels vader is een blanke boer, die samen met zijn zwarte personeel dertig jaar hard werkte om de boerderij af te betalen. Op een dag kreeg hij een briefje van de regering van Mugabe waarin stond dat hij zijn boerderij moest verlaten, omdat hij blank is. Michael is niet verbitterd, omdat hij zijn hoop gevestigd heeft op de dag dat zijn kinderen zonder problemen met hun zwarte vriendjes kunnen spelen in een land waar huidskleur geen rol meer speelt.

Deze uitzending van het programma Future Express met de titel Zuid-Afrika: Klim hoger, broeder is uitgezonden op woensdag 20 mei door BOS. De presentatie was in handen van Rob Hof.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie