Uitzending
EenVandaag - 9-10-2019

9-10-2019

EenVandaag

305 x bekeken | 0 reacties
6
Burgemeesters hebben baat bij nazorg na drama, ramp of crisis
De afhandeling van een crisis of ramp kan ook voor een burgemeester grote impact hebben, soms zelfs met gezondheidsklachten tot gevolg. Daarom moet het ambt worden behandeld als ‘verhoogd risico’, vindt onderzoeker Caroline Straathof.

Geestelijk verzorger Caroline Straathof deed onderzoek onder zeven burgemeesters die een ramp of crisis hebben meegemaakt, zoals bijvoorbeeld het Stint-drama in Oss of de aanslag in Utrecht. Sommige burgemeesters ervaren klachten na de gebeurtenis, van heftige emoties tot lichamelijke klachten. Door het burgemeestersambt te bestempelen als 'verhoogd risico' wordt het makkelijker om hulp te zoeken na een ramp of crisis.

CDA zet twijfels bij rekenmethode stikstof van RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt de kritiek van CDA en verschillende boerenvertegenwoordigers op hun rekenmodellen over stikstofneerslag 'onbegrijpelijk' en 'onterecht'. Volgens het RIVM zijn hun cijfers 'robuust'.

Het afgelopen jaar waren er al vaker ontevreden geluiden over het RIVM te horen vanuit de hoek van de boeren. Een YouTube-filmpje dat de berekeningen van RIVM over stikstofneerslag in Nederland in twijfel trekt, werd gretig gedeeld.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op woensdag 9 oktober door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie