Uitzending
EenVandaag - 9-7-2019

9-7-2019

EenVandaag

906 x bekeken | 0 reacties
7
Meer gedupeerde ouders in kinderopvangtoeslag zaak
In 2014 werd van 232 gezinnen de kinderopvangtoeslag onterecht stopgezet. Nu blijkt dat het veel meer gezinnen betreft, mogelijk duizenden.

Uit onderzoek van Trouw en RTL Nieuws bleek dat honderden ouders in 2014 geen kinderopvangtoeslag meer kregen, en hun ontvangen toeslag moesten terugstorten. In augustus 2017 concludeerde de Nationale ombudsman dat de Belastingdienst '232 gezinnen had getroffen met een onevenredig harde actie'. Nu blijkt dat de kinderopvangtoeslagen van gezinnen wel vaker onterecht worden stopgezet vanwege 'mogelijk misbruik'. Duizenden gezinnen zouden zijn getroffen.

Lachgas achter het stuur leidt tot levensgevaarlijke situaties
In België crashten afgelopen weekend vijf jongens fataal tegen een café. Waarschijnlijk was er lachgas in het spel. "Dat komt steeds vaker voor", zegt de politie. Deze levensgevaarlijke verkeerssituaties zijn moeilijk aan te pakken.

"Je hoeft hier maar even rond te lopen en je ziet jongeren in auto's met lachgas." Utrechts gemeenteraadslid Fred Dekkers woont in de wijk Lombok en ziet al jaren dat het gebruik van lachgas een probleem vormt in het drukke verkeer. "Het probleem bestaat uit vervuiling én overlast". Bij het industriegebied in de buurt van de Douwe Egbertsfabriek worden regelmatig jongeren in auto's aan de lachgas gesignaleerd. "Maar het gebeurt ook gewoon in de Kanaalstraat, een drukke winkelstraat", vertelt Dekkers.

Kritiek op minister Kaag over ontwikkelingshulp voor Niger
Wat minister Kaag ook probeert om ontwikkelingshulp aan landen in de Sahel te verdedigen, steeds krijgt ze een lading kritiek. Niet zo gek, vindt emeritus hoogleraar Paul Hoebink. Volgens hem moet het effect van de hulp beter worden onderzocht.

Eind juni was de minister van Ontwikkelingssamenwerking in Mali en Burkina Faso. Een paar maanden daarvoor was ze in Niger, een van de armste landen ter wereld. Nederland steekt daar de komende 4 jaar 100 miljoen euro in duurzame projecten en onderwijs voor meisjes. Ook helpt Nederland bij projecten tegen terreur en mensenhandel.

Hoe ziet ons eten eruit in 2050?
Poedertjes eten, je eigen tomaat ontwerpen, kweekvlees... Food designer Chloé Rutzerveld gelooft dat technologie ons voedselprobleem in 2050 op gaat lossen, en ze is niet de enige. Maar missen we dan niet iets?

"Je voegt wat rood licht en een beetje CO2 toe en dan heb je een hele grote tomaat. Uit hetzelfde zaadje kun je ook weer cherry-tomaatjes laten groeien." Volgens food designer Chloé Rutzerveld ontwerpen we in 2050 onze eigen tomaat, precies zoals we hem willen hebben. Rutzerveld houdt zich bezig met de nieuwste technologieën op het gebied van voedsel. Ze bedacht een tentoonstelling over eten in 2050, die vanaf deze week te zien is bij Nemo. De tentoonstelling toont verschillende scenario's voor ons voedsel in de toekomst

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op dinsdag 9 juli door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie