Horloges steeds populairder als investeringVeilinghuis Sotheby's veilt op dit moment een collectie uurwerken die een recordbedrag van miljoenen zal opbrengen. Het horloge is van statussymbool een beleggingsobject geworden. Want tweedehands zijn ze inmiddels zelfs duurder dan nieuw.
De veiling bij Sotheby's laat zien dat de markt voor horloges ondanks het digitale tijdperk springlevend is. De aantrekkingskracht van ambachtelijk gemaakte uurwerken is nog altijd onweerstaanbaar.
Tweedehands juist erg gewild
Vintage, het is een ander woord voor tweedehands. Maar in de wereld van het betere polshorloge is het meer: het is een aanbeveling. Want gebruikte horloges leveren soms fors meer op dan ze in de winkel kosten. Mark Vlijm van juweliersketen Schaap en Citroen weet er alles van.
Hij zag hoe de markt de afgelopen jaren snel veranderde én explodeerde. "Vroeger was de eigenaar een 65-plusser, nu kan het een dame van 20 zijn." Rijke succesvolle volgers, zakenmensen, topsporters, ze willen graag weer aan het horloge én lopen daar graag mee te koop.
Zorgen om spullen uit China die niet aan regels hoeven te voldoenMuurstickers, keukengerei, kinderschoenen, pruiken voor carnaval en autoaccesoires: Brenda koopt het allemaal bij een Chinese webwinkel. "Heel goedkoop, veel keuze én het wordt gratis bezorgd." Maar niet iedereen is blij met de goedkope spullen uit
China.
"Ik hou van online shoppen", zegt Brenda. "Het begon bij af en toe iets kopen, maar later werd dat steeds meer", lacht ze. Schoenen voor 9 euro, een portemonnee voor 5 en een kinderbikini voor 4 euro. Brenda wordt er blij van. Nederlandse winkeliers zijn minder enthousiast. Detailhandel Nederland ziet de Chinese webshops als oneerlijke concurrentie omdat hun producten niet aan onze standaarden hoeven te voldoen. De Consumentenbond vindt het vooral een probleem dat de Chinese webwinkel verkoopvoorwaarden hanteert die in strijd zijn met Europese consumentenregels. Samen willen ze maatregelen.
Lerarentekort blijft stijgenBasisscholen in Nederland hebben steeds meer moeite om schoolleiders te vinden. Een op de twintig scholen heeft volgend schooljaar geen directeur of adjunct-directeur.
Het tekort is "gigantisch", zegt Petra van Haren. Zij is voorzitter van de Algemene Vereniging van Schoolleiders. "Het tekort loopt alleen nog maar op. We hebben hierdoor een dubbel probleem, want de schoolleider is degene die oplossing verzorgt op school en als zij er niet meer zijn dan is de ellende niet te overzien." Van Haren wil daarom dat Minister Slob van Onderwijs op
Prinsjesdag met meer geld over de brug komt. Een impuls van ruim 240 miljoen euro is op zeer korte termijn gewenst.
De presentatie was in handen van
Pieter Jan Hagens,
Suzanne Bosman,
Jojanneke van den Berge,
Jaap Jongbloed,
Rik van de Westelaken en
Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op maandag 8 juli door AVROTROS.